Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bili smo u Vijestima u 7 na Hayatu, bolje da nismo

nacelnica-hayatKo šiša učenike frizerske škole u Visokom? Ko šiša još hiljadu đaka s područja ove općine? Ko šiša njihovo pravo na prijevoz i troškove koje imaju? Šiša ih Općina koja je smanjila participaciju za kupone sa 40 na 20%.

Moje mjesto je udaljeno 13 kilometara od Visokog, karta puna mi košta 75,5KM, budući da je popis smanjen plaćam 56,5KM kartu i odluka koju je načelnica donijela je teška za sve učenike, a moji roditelji nigdje ne rade – kaže Ramiza Đinalić
učenica Srednje mješovite škole u Visokom.

Naša poruka za nju (načelnicu) je da ta odluke uopće nije fer prema nama jer već kao što sam rekla, imamo učenike kojima karta košta 90KM, a njihovi roditelji nigdje ne rade, kako onda da se oni školuju? – Adna Garib
učenica Srednje mješovite škole u Visokom.

Zbog odluke načelnice negodovalo je i 4.000 učenika i građana pišući peticiju, ali bezuspješno. Načelnica kaže da je priča o đačkim kuponima ispolitizirana kao i da nije riječ o štednji nego o uspostavi reda.

Zatekle su nas mjesečne fakture od 30.000KM i zateklo nas je budžetsko trošenje 100% više od planiranih sredstava. Također zatekla nas je netransparentnost u odabiru, znači nisu bile provedene javne nabavke nije taj proces bio proveden u skladu sa zakonom i što je najgore zeteklo nas je puno korisnika te pomoći kojima ta pomoć nije bila ni nužna ni potrebna ni neophodna” – kaže načelnica Babić.

I dok načelnica uvodi red, učenici se snalaze kako znaju.

“Većina učenika nisu u mogućnosti da idu u školu, dok većina da bi olakšala svojim roditeljima skeniraju kupon” – Amila Alihodžić
učenica Srednje mješovite škole u Visokom.

“Ali vi znate da u jednom stanju nereda i haosa nekima ljudima to ne odgovara i ja mislim da mi treba da se pogledamo u oči i ono što je potrebno dati onome kome je potrebno” – ističe Amra Babić.

Ko ima pravo, a ko ne, trebalo bi se znati do kraja godine tvrdi načelnica, do tada će učenici skeniranjem kupona praviti novi nered, jer dalek, težek i skup je put do obrazovanja.

 

NTV Hayat/Visoko.co.ba