Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zašto načelnica izbjegava javnosti odgovoriti koga je zaposlila i kako u Općini od preuzimanja mandata?

lazni car scepan maliPitanje odgovornosti izvršne vlasti u Visokom odveć je devalvirano, a što je javnost posebno spoznala u vrijeme kada je aktuelna SDA rušila tadašnjeg svog načelnika Muniba Alibegovića te javnosti ponudila dokumente, a mi ih objavljivali o tome kako Općinsko Vijeće donese jednu odluku, a izvršna vlast sprovodi sasvim drugu, odnosno bilo je slučajeva i gdje se izvršna vlast poziva na odluke tadašnjeg vijeća koje uopće i nisu postojale. Nakon gostovanja “političkih lidera” u programu od građana 100% finansirane RTV Visoko, javnosti je ostalo potpuno nejasno šta je čija nadležnost i za šta uopšte sluće zakonodavna, izvršna i sudska vlast, jer se iz diskusija aktera saznalo da se tu ne zna ko pije, a ko plaća i postavilo se pitanje uopšte svrhe zakonodavne vlasti, nakon čega se nismo mogli oteti dojmu da je u bivšem sistemu bilo bolje jer nije bilo tih zavrzlama, a Titovi pioniri na čelu sadašnjih stranaka očito u poznim godinama i na novim funkcijama ponovo bi voljeli da se vrate na vrelo jednoumlja i verbalnog delikta.

Očekivali smo nakon prošlih lokalnih izbora da će se ta nakaradna praksa da promijeni, jer su na vlast došli upravo oni koji su nam ukazivali na svu nelogičnost i nefunkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti, kao i na njihovu netransparentnost. Međutim, ta priča je bila aktuelna samo do preuzimanja vlasti, jer se ista provjerena praksa neodgovornosti nastavila i nakon 14.11.2012.godine., a što potvrđuju i sami vijećnici koji su sve više nezadovoljni što im se ne odgovara u zakonskom roku od 15 dana.

Konkretno, vijećnik Dejan Šćepanović (SDP) je u dva navrata postavljao vijećnička pitanja, a vezano za upošljavanja u Općini i načinu upošljavanja. Prvo vijećničko pitanje je postavljeno 19.02.2013.godine, na što mu je šturo odgovoreno da nije bilo upošljavanja, što nije odgovaralo istini. Nakon toga Šćepanović 27.03.2013.godine postavlja još konkretnije vijećničko pitanje nakon što je već postalo i onima sa najlošijom dioptrijom jasno kako po Općini šetaju nove uposlenice/uposlenici. Pitanje je glasilo: Koliko je načelnica od preuzimanja mandata sklopila ugovora o djelu i za koje usluge?

U zakonskom roku od 15 dana i do današnjeg dana vijećnik Šćepanović nije dobio nikakav odgovor. Toliko o transparentnosti, ozbiljnosti rada i odgovornosti prema građanima aktuelne izvršne vlasti.