Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Muhamed Husić (SDP) novi ministar privrede ZDK – Visočani Ganić i Karavdić suzdržani, Ugarak ZA, prilikom glasanja

muhamed husicSkupština ZDK potvrdila je prijedlog SDP-a da Visočanin Muhamed Husić bude novi ministar privrede ZDK. Husić, koji je na prethodnim lokalnim izborima bio nosilac liste OO SDP-a Visoko i koji je aktuelni vijećnik ove stranke u OV Visoko, na ovoj poziciji će zamijeniti Đemila Ugarka koji je obnašao tu funkciju nakon raspada koalicije SDA/SDP. U međuvremenu SBB je povukao svoja tri ministra iz Vlade ZDK, pa je novom preraspodjelom vlasti ministarstvo privrede pripalo SDP-u.

Od 35 poslanika današnjoj sjednici je prisustvovalo njih 32, prilikom glasanja Husić je izabran sa 19 glasova ZA, 10 suzdržanih i 2 PROTIV. Interesantno je da je jedan predstavnik SBiH napustio sjednicu prilikom glasanja. Svi SDA poslanici su bili suzdržani samim tim i dva visočka poslanika Senad Karavdić i Mirza Ganić, SBB je podržao ovaj prijedlog, pa tako i Visočanka Meldina Ugarak, dok su dva predstavnika HDZ-a bila protiv.

 

Odlaskom na ministarsko mjesto u Zenicu, Muhamed Husić će napustiti vijećničko mjesto u OV Visoko, a naredni na listi bi trebao biti Faruk Salčinović, međutim zbog sukoba funkcija (Nadzorni odbor PIO/MIO Federacije BiH) to mjesto bi trebalo da zauzme onaj nakon njega sa liste, a radi se o Mehmedu Klepi s tim da je moguća i opcija da se Salčinović odrekne mjesta u Nadzornom odboru PIO/MIO FBiH i prihvati se vijećničke pozicije, što bi u materijalnom smislu bila lošija opcija za njega.