Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izložba, gužve oko tunela, vodići …

semir osmanagic visocicaPonovno otvaranje izložbe artifakata Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u Zavičajnom muzeju u Visokom, privuklo je veliku pažnju turista koji dolaze u posjetu loakcijama Bosanske doline piramida. Brojni zainteresovani gosti iz Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i Španije, Brazila, Njemačke, Srbije i drugih zemalja posjetili su Zavičajni muzej u Visokom tokom proteklog vikenda. Izloženi eksponati koji pripadaju prahistorijskim kulturama iz visočke doline plijenili su pažnju. Ponovo su najatraktivniji bili simboli urezani u kamenu pronađeni u sloju starijem od 21.000 godina, kao i umjetnički predmeti starosti 21.000-32.000 godina. Nakon posjete Zavičajnom muzeju turisti su vrlo zadovoljni nastavili obilazak Podzemnog labirinta Ravne, Bosanske piramide Sunca i tumulusa u Vratnici.
 
Gužve oko tunela
 
Ogroman interes za bosanske piramide, a osobito za prahistorijski Podzemni labirint Ravne, redovito dovodi do saobraćajnih gužvi, posebno u dane vikenda. Čak i u ove novembarske dane, veliki broj individualnih gostiju i organiziranih grupa iz susjednih zemalja posjećuje ovu lokaciju koju već osam godina istražuje Fondacija.
U subotu 2. novembra 2013. u jednom momentu došlo je do potpunog zagušenja saobraćaja ispred ulaza u podzemne tunele. Nekoliko autobusa, više kombija s turistima i brojna vozila iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH jednostavno se nisu mogla mimoilaziti vrlo uskom cestom koja vodi od starog puta ka Kaknju prema odmaralištu Ravne. Problem s ovom kantonalnom cestom je prisutan već godinama. Na ivicama ceste asfalt je davno propao i stvorene su brojne rupe. Mimoilaženje postaje vrlo opasno zbog jaraka sa strane. Provizorni parking kojeg su napravili radnici Fondacije tokom prethodnih godina nije dovoljnog kapaciteta za brojna vozila. Fondacija je u više navrata tražila od prethodne, ali i od novoizabrane općinske administracije da se pristupi proširenju i rekonstukciji puta. Isto tako, zahtjev je ljetos proslijeđen i Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Trenutno je kompletiran projekt s izvođačima radova na čekanju u Ministarstvu privrede Vlade ZDK.
 
Prijavljuju se vodiči
 
Na osnovu objavljenog javnog poziva na web portalima, u Visokom je održana trodnevna obuka za kandidate za vodiče Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Na poziv se prijavilo deset kandidata, od kojih je sedam bilo prisutno obuci od 1.11.-3.11.2013. godine. Obuka je podrazumijevala prisustvo prezentacijama na arheološkim lokacijama Fondacije: Vidikovcu, Podzemnom labirintu Ravne, Bosanskoj piramidi Sunca i izložbi artifakata Fondacije u Zavičajnom muzeju. Kandidati su po dva puta bili prisutni ovim predavanjima. Također, s direktorom Fondacije dr. Semirom Osmangićem pratili su izlaganja drugih vodiča zapažajući prednosti i mane njihovog izlaganja. Posebna pažnja je posvećena dočeku gostiju, nastupu i načinu izlaganja.
Krajem trećeg dana kandidati su imali šansu da prezentiraju materiju te da sami ocjenjuju jedan drugoga.
 
Na poziv Fondacije prijavilo se deset kandidata, a obuku je prošlo njih sedam. Od toga je šest iz Visokog i jedan iz Sarajeva. Jezici koje govore su engleski, njemački i mađarski. Ove pozicije se odnose na 2014. godinu i vodiči će imati šansu da se uključe u ovaj atraktivni aspekt projekta bosanskih piramida od druge polovine marta. Tada će dobiti i akreditacije Fondacije i potpisati Ugovor o djelu.