Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čajangradska utvrda jedna u nizu vrijednosti visočke doline u srednjovjekovnoj Bosni

putokaz cajangradSrednjovjekovni lokalitet Čajangrad nalazi se u gračaničkom dijelu visočke općine. Sa lokalne ceste u Gračanici do čajangradske utvrde vodi vas staza na kojoj se možete odmoriti na usputnim klupama. Staza je trasirana, postavljene su klupe i putokazi prije nekoliko godina u okviru realizacije projekta „Tragovima bosanskog kraljevstva“.

Utvrda Čajangrada se nalazi na uzvišenju između sela Malo i Veliko Čajno, a naziv potiče iz staroslovenskog glagola „čajati“ što znači „čuvati“. Značenje se povezuje sa funkcijom grada u srednjovjekovnom periodu uz što se smatra da je ovo utvrđenje imalo i ključnu funkciju čuvanja važne putne komunikacije između srednjovjekovnih kraljevskih gradova Visoki i Bobovac. Uz priču o srednjovjekovnom Čajangradu se veže i običaj paljenja vatre, kao znak signalizacije za opasnost i važne posjete.

Danas su vidljivi ostaci jednog zida dužine 30-ak metara, čija je struktura karakteristična za arhitekturu Srednjeg vijeka, kule koja se nalazila na ulazu u grad i time omogućavala jedini prilaz unutrašnjosti utvrde, te suhojarak, odnosno, pojas oko utvrde. Najvjerovatnije, radi se o kraljevskom utvrđenju o kojem svjedoče i dva lokaliteta koja se i danas nazivaju „Kraljev Do“ i „Kraljevo Guvno“. Stoga, Čajangrad može biti još jedna u nizu lokacija po kojima se Visoko afirmira u turističku destinaciju.

U podnožju Čajangrada nalazilo se srednovjekovno groblje sa stećcima i grobnicom Kaznaca Nespine, visokog dostojanstvenika u državnom aparatu stare bosanske države. Ploča Kaznaca Nespine, po svom natpisu i likovnoj obradi, spada među najzanimljivije spomenike srednjovjekovne Bosne, zapisano je o lokalitetu Čajangrad.

{joomplucat:1107 limit=20|columns=4}