Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zar Tvrtku I Kotromaniću nije mjesto u Visokom, tu je krunisan, tu mu je grobno mjesto?

Tvrtko I Kotromanić RSU najezdi mazohizma i potrebe da se ulizujemo turskim brkovima i veličamo sve što je Tursko, svjesno zaboravljajući da su i Turci na ovim prostorima bili ništa drugo do okupatori, potpuno svjesno i nametnuto zaboravljamo da je Visoko bilo stotinama godina prijestolnica Bosne. Umjesto da se ponosimo i dičimo time, mi se ponižavamo i ponizno prihvatamo tursku sadaku i smatramo mudrim vizionarskim političkim potezima ostvarivanje ličnih interesa aktuelne vlasti kroz vazalski odnos spram nekakvih Turčina koji obilaze teritoriju gdje su njihovi preci 1463. godine spalili sve bosansko i istrijebili cijelu kraljevsku lozu Kotromanića, pod čijim ljiljanima branismo Bosnu u periodu 1992-1995. Politički nezreli i nedorasli kakvi jesmo od halve i lokuma ne vidimo trajnu i pravu vrijednost koju Visoko nosi sa sobom, a to su naši kraljevski korijeni. I dok se mi vrtimo u krug i još uvijek politički tražimo svoj identitet koji nam ne mogu dati ovi aktuelni piljari, trgovci i kokošari, vrijednosti Kotromanića kao bosanske kraljevske loze prepoznaju u Tuzli, Herceg Novom i Sarajevu.

U mjesecu septembru prošle godine Tuzla je dobila spomenik najvećem bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, rad je to sarajevskog akademskog kipara Adisa Likača vrijedan 200.000KM. U povodu Dana Opštine Herceg-Novi, jučer je svečano otkriven spomenik tom nekadašnjem slavnom vladaru Bosne. U prisustvu velikog broja građana i gostiju, u Gradskoj luci na Škveru u Herceg-Novom održana je svečanost na kojoj je predsjednik Opštine Herceg-Novi Dejan Mandić otkrio spomenik osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću.

”Spomenik osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću postavljen je kao simbol prkosa i ljubavi, osvita i sumraka, susreta dirljive prošlosti i surove sadašnjosti, na granici kraja i beskraja i dokaz da prave stvari nemaju alternativu. I čuvajmo ga u ime ponosa i odgovora na pitanje starog filozofa  koliko malo dječijih snova ostvari odrastao čovjek”, kazao je nadahnuto predsjednik Mandić u govoru pred otkrivanje spomenika osnivaču Herceg-Novog. 

Nakon javne rasprave u Parlamentu BiH bit će odlučeno da li će dobiti spomenik i na reprezentativnom mjestu, u centru Sarajeva, pored bh. institucija. Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338 – oko 10. marta 1391.) je bio bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do smrti 1391. godine. Bosna je u njegovo vrijeme doživjela najveći uspon, a srednjovjekovna država se prostirala na širokom prostoru Zapadnog Balkana.

Tvrtko I Kotromanić je stolovao u Visokom, tačnije u mjestu Mile, njegove kosti i plašt sa ljiljanima pronađeni su u Visokom. Umjesto da od toga pravimo turističku atrakciju i priču koja će trajati vječno, suprotno sitnim interesima dnevne politike, aktuelnoj vlasti je bitnije da li će Sulejmen Zukan potpisati za A-SDA, odnosno zašto je potpisao pa porekao, i gdje će Sudžuka, odnosno Špiodić, kako bi mogli nastaviti s svojom piljarskom politikom u koju se odlično uklopio i Đemil Ugarak sa ovim fasadama i bijelim hljebom, a da ne spominjemo samoprozvane i samodopadne “doktore” iz oblasti javnih finansija koji istinski ne vrijede ništa za ono koliko su plaćeni, a što dokazuje i slika današnjeg depresivnog Visokog. A stvarnost je sljedeća, mali su to i sitni provincijski mahalaši i politički diletanti, diktatori u pokušaju, nedorasli da uopšte i diskutuju o liku i djelu Tvrtka I Kotromanića, pa je možda i bolje da čuvaju hatur Turcima. Tvrtku koji je i krunisan u Visokom 1377. godine i bolje je da sačeka neko novo i bolje, drugačije Visoko koje će znati cijeniti prave i stvarne historijske vrijednosti naše, a ne podaničke historije koju ispisuju okupatori.

{youtube}63DFRJ1QDEI{/youtube}