Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko i Kakanj imaju svoje Turke, a narod lažne nade i šarene laže

turcenjePrateći rad novoizabranih načelnika općina Kakanj i Visoko može se zaključiti da koliko god se oni trudili da budu različiti i da budu bolji jedni od drugih, da oni ipak imaju jednu zajedničku odrednicu koja se ogleda u činjenici da i kakanjske i visočke vlasti imaju svoje Turke, putem kojih napaćenim Visočanima i Kakanjcima bacaju prah u oči i stvaraju lažnu nadu o nekim bajkovitim investitorima i poslovima iz moćne Turske, koja je trenutno preokupirana kako svojim unutrašnjim problemima tako i investicijama u našu „prijateljsku“ Republiku Srbiju.

Naime, načelnica Visokog i prije nego što je osvojila mandat na lokalnim izborima 2012. godine, baš kao da je znala da će ona biti nova načelnica općine Visoko, pompezno najavila dolazak turskih privrednika koji su ugošćeni tik nakon pobjede na lokalnim izborima. Od tada pa do danas, načelnica i njena odana svita su konstantno na putu Bosna-Turska. U tim putešestvijama nisu zaostajali ni komšije Kakanjci, a za što se pobrinuo dugogodišnji istaknuti politički radnik, a sadašnji načelnik bratskog Kaknja, koji je lojalnim Kakanjcima organizovao put do svoje braće u Tursku.

Ipak, radi istinitog i objektivnog informiranja javnosti ne smijemo zaboraviti da su građani općine Visoko imali neke koristi od silnih putešestvija po Turskoj, pa su tako Visočani dobili tri kamiona ‘smećara’, da svoje smeće mogu voziti na skupu Mošćanicu, a ko zna, možda u budućnosti i na svoje prirodno stanište u famozne Očaze, dok su stanovnici moštranskog kraja umjesto dugi niz godina obećavanih prerađivačkih kapaciteta za voće i povrće koje se proizvodi na moštranskim poljima, dobili dugo očekivanu ambulantu, koja će prema svemu sudeći biti popunjena, jer narodu zbog silnih neriješenih životnih problema i ugrožene egzistencije preostaje jedino da spas traži u kod ‘hećima’ u novoizgrađenoj ambulanti.

A da naše komšije Kakanjci ne bi zaostajali za nama Visočanima, silna bratska ljubav svoju kuluminaciju je doživjela na kulturno-sportskoj manifestaciji “Kakanjski dani” u okviru kojih su dobronamjerni Kakanjci svojim Turcima darovali trg u centru Kaknja, nazvan “Trg Kemala Baysaka”, pa su eto i jedni i drugi dočekali da imaju Turski trg u Kaknju, a zauzvrat su dobili obećanje da turski privrednici imaju namjeru da investiraju u moćnu i jaku kakanjsku privredu s ciljem da se pokrenu neiskorišteni privredni potencijali sa kojima raspolaže općina Kakanj.

Dok vlast i jedne i druge općine putuje na relaciji Bosna-Turska zajedno sa svojim podanicima i finasijerima, narod ostaje u iščekivanju nekog obećanog investitora koji će konačno uložiti koju marku u našu oronulu privredu i tako otvoriti neko novo radno mjesto. U iščekivanju tog bajkovitog investitora svakim danom smo sve gladniji, a broj onih koji čekaju radno mjesto iz dana u dan je sve veći i veći.

Ono što je neshvatljivo svakom normalnom stanovniku i jedne i druge općine je činjenica da predstavnici zakonodovne i izvršne vlasti općina Kakanj i Visoko nisu našli za shodno da organizuju jedan međusobni komšijski sastanak, pa da konačno sagledaju međusobne potencijale koji bi se mogli iskoristiti za poboljšanje životnog ambijenta građana ovih općina, pa ako je to ikako u Bošnjaka moguće da zajednički nastupe prema moćnoj Turskoj prezentirajući svoje potencijale i tako pokušaju doći do novih investicija i novih tržišta.

Ako se navedeno nije moglo prije realizirati, recimo zbog činjenice da načelnici nisu dolazili iz istih partija, ne znam gdje je sad problem kada dolaze iz iste partije, kojoj su na prvom mjestu „Bošnjaci i njihovi interesi“.

Ubijeđen sam da su načelnici i jedne i druge Općine više puta bili u Turskoj nego li u Visokom, odnosno Kaknju.