Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana javna diskusija o položaju žena u političkom životu

naya nacelnik javna diskusijaViše od 40 žena iz šest gradova i šest političkih partija, danas je učestvovalo na diskusiji o ulozi žena u političkom životu, organizovanoj u Velikoj sali Općine Visoko, uz pokroviteljstvo općine Visoko i Općinske načelnice Amre Babić te Udruženja INFOHOUSE i Fondacije CURE.

Kao govornice – uvodničarke, na javnoj diskusiji, bile su Općinska načelnica Amra Babić, Jadranka Miličević direktorica Fondacije CURE kao i Dženana Alađuz direktorica Udruženja INFOHOUSE koje su sa prisutnim podijelile informacije o ulozi i snazi žena danas.

Javna diskusija dala je prostor za promišljanje o ulozi i neiskorištenim potencijalima žena u političkom i javnom životu BiH kao i o problemima sa kojima se suočavaju žene u svojoj lokalnoj zajednici.

Također, uvodničarke su dale smjernice na koji način žene mogu da budu aktivne u svojim lokalnim zajednicama kao i o vrijednostima i obavezama koje žena treba da ima u odnosu na dešavanja u društvu.

Nakon održane javne diskusije, Općinska načelnica Amra Babić upriličila je neformalno druženje sa svim učesnicima na kojem je razmjenila iskustva kao jedna od pet načelnica u Bosni i Hercegovini.

Na javnoj diskusiji zaključeno je da Općina Visoko predstavlja svijetli primjer kako žene mogu biti nosioci pozitivnih promjena i vodeće u političkom životu jedne zajednice, te je istaknuto da osim Općinske načelnice, predsjednice i dopredsjednice Općinskog vijeća, šest od 25 članova Općinskog vijeća su žene, četiri od šest pomočnika Općinske načelnice i Općinska pravobraniteljica su također žene kao i da je jedna žena direktorica Javnog preduzeća uz četiri direktorice Javnih ustanova.