Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dino Nurdin Alendar 28.05.1958. – 18.08.2001.

dino alenderDino Nurdin Alendar rođen je 28.05.1958. godine u Mostaru. 18.08.2001. godine vraćajući se sa jednog od svojih putovanja na motociklu BMW izgubio je život nadomak Sarajeva. Odrastao i živio uglavnom u Visokom. Zvanična biografija navodi cijeli niz različitih poslova kojima se bavio, smatrajući najozbiljniju karijeru brodskog oficira koja je uslijedila nakon završetka pomorskog fakulteta.

Odrastao uglavnom u Visokom i Sarajevu, živio u Kotoru, Kopru, Prištini, Offenbachu, Munchenu, Franfkurtu… Zvanična biografija navodi cijeli niz različitih poslova kojima se bavio, smatrajući najozbiljnijim karijeru brodskog oficira koja je uslijedila nakon završetka pomorskog fakulteta.

Svoja razmišljanja bilježio je u dnevnik koji su svjedoci njegovih putovanja po cijelom svijetu. Bavio se fotografijom od ranih sedamdesetih. Izlagao u Neu – Isenbergu, Frankfurtu, Visokom i Sarajevu.

“Duhom slobode natopljena je galerija njegovih živopisnih slika sa kojih dopiru zvuci solo-gitarskih sekvenci Santane, Hendrixa ili fantazmagorije Tangerine Dream-a, kojima se Dino oduševljavao uživo, dok mnogi njegovi vršnjaci nisu ni znali o njima. Ukratko, Dino je išao nekoliko koraka prije svih, ziveći kroz vrijeme, drugima uskraćeno, neuhvatljivo, nedostižno…”
(Izvod iz recenzije mr. sci. Hajnal Marjana)