Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Mlinovi” najpopularnije kupalište Visočana decenijama unazad

buci 1978Omiljeno mjesto Visočana za bijeg od ljetnih vrućina godinama je bila rijeka Fojnica i poznata i popularna kupališta i poznate “baze” uz rijeku gdje se bježalo u hladovinu. Ove godine iz Doma zdravlja Visoko upućena je obavijest da je Mikrobiološko zagađenje uzorka Fojnice je značajno, što je po toj karakteristici stavlja u klasu površinskih voda treće klase i niže. 

Bez obzira na upute o zagađenosti Fojnice veliki broj Visočana i dalje ide na kupanje na rijeku Fojnicu, a jedno od najpoluranijih mjesta su svakako poznati “Mlinovi”. Tako je bilo u prošlosti tako je i danas. Zahvaljujući “Staklenom gradu” sekciji planinarskog društva “Visočica” Visoko objavljujemo fotografiju iz 1978. godine, napravljenu na plaži iznad “Džafića mlina” kao ilustraciju ovog teksta kao i fotografiju kako popularni “Mlinovi” izgledaju danas.

Nažalost Fojnica danas sa ovim stepenom mikrobiološke kontaminacije nije pogodna, bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije, za opskrbu naselja vodom za piće, za prehrambenu industriju, uzgoj plemenitih vrsta ribe (Salmonida), a nije pogodna i za kupanje, sportove na vodi, kao ni za uzgoj ostalih vrsta ribe (Ciprinida).

visoko-mlin-buci 2013