Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vatrogasci tuže Općinu Visoko

profesionalna vatrogasna jedinica visoko1Općinska administracija suočava se sa sve većim nezadovoljstvom javnog sektora čija reforma je pompezno najavljena, a sa kojom se očito ne slažu oni koje bi ona direktno i trebala da obuhvati. Najnoviji slučaj kako nezvanično saznajemo vezan je za profesionalnu vatrogasnu jedinicu Visoko. Navodno pet vatrogasaca, komandir i zamjenik komandira podnose tužbu sa ciljem ostvarivanja svojih prava. Zahtjevi vatrogasaca koje žele da ostvare sudskim putem su priznavanje 30% na uslove rada, noćni rad, rad vikendom i praznicima. 

Kako saznajemo od našeg izvora informacija, vatrogasci se žale i na malobrojnost angažovanih vatrogasaca, pa tako u situaciji kada se desi požar svi moraju da dolaze od kuće, a prekovremeni rad se ne plaća. Visočki vatrogasci su uvrijeđeni i činjenicom da se, kako kažu, u Općini vode u rangu sa čuvarima po visini plate.

Podsjećamo još od ranije je počelo da varniči na relaciji Vatrogasci – Općina i to nakon reprezentativne rukometne utakmice Bosna i Hercegovina – Austrija, kada su pisali izvještaji i nagovještavao disciplinski postupak zbog isplaćenih dnevnica za četiri angažovana vatrogasca na toj utakmici. I to je današnje Visoko…