Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Molba za prosvjetne radnike općine Visoko koji rade na određeno vrijeme

konkursNa naš zvanični email stiglo je jedno pismo koje je osim nama upućeno i nadležnima u Općini Visoko, kako onima iz zakonodavne, tako i onima iz izvršne vlasti. Pismo je napisano kao molba prosvjetnih radnika općine Visoko.

Predmet: Molba za prosvjetne radnike općine Visoko koji rade na određeno vrijeme, a u svrhu oslobađanja takse na ovjeru dokumenata za konkurse-posao.

Želio bih samo da vas zamolim, a u pitanju je veliki broj mladih prosvjetnih radnika koji iz godine u godinu rade na određeno vrijeme 1. sept.-15.aug. (a opet samo rijetki imaju puno radno vrijeme), da ako je ikako moguće da ovjeravamo dokumente za konkurse-posao bez plaćanja takse. Naime svake godine naši konkursi budu od otprilike polovine jula do polovine augusta i zbog toga potrošimo mnogo novca, jer svi mi šaljemo po više desetina konkursa, a svaki konkurs u prosjeku ima oko 20 listova (jer se sve boduje po novim pravilima ZDK…). Od 15. augusta svi mi mladi prosvjetari idemo na BIRO jer nam je istekao ugovor o radu, ali nam tada već konkursi prođu. Na kraju kakav je rezultat, mnogi su poslali manje konkursa nego što bi inače i time smanjili svoju šansu da dobiju bilo kakav posao, potrošili su ogromnu svotu novca (cirka 500-800 KM), a opet idu na BIRO, gdje će većina njih vjerovatno i ostati. Zbog toga vas molim iz obostrane koristi i naše dobro, mi bi to znali cijeniti, jer ako budemo mogli ovjeravati konkurse za posao besplatno, više ćemo ih slati i veće su nam šanse da se zaposlimo i u drugim gradovima mimo naše općine, što bi svakako smanjilo broj visokoobrazovanih ljudi na BIRO-u.

Ja bih predložio jednostavno da ovo besplatno ovjeravanje stupi na snagu recimo od 15. juna (da se ne bi stvarale gužve…), uz obavezni dokaz o radu na određeno radno vrijeme do 15. augusta i samo za osobe sa prebivališta općine Visoko, jer druge općine to regulišu na svoj način olakšavajući opet svojim ljudima.

(Ime autora pisma upućenog Općini Visoko poznato Redakciji)