Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki maturanti među 234 iz devet medresa BiH

medresa odman ef. redzovic gracanica visokoNa Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu danas je na tradicionalnoj manifestaciji „Maturalni dani“ 234 učenika položilo završni razred medrese, a učenicima generacije dodijeljene su nagrade. Manifestaciji su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović, dekan FIN-a prof.dr. Ismet Bušatlić, direktori medresa, roditelji. 

“U prilici ste da na temelju svoga rada, iskustava birate kuda ćete dalje, a ne sumnjam da ćete kao i do sada birati najbolje. BiH danas gleda u vas i od vas u budućnosti očekuje mnogo i ne sumnjam da vi to možete, ne sumnjam da vi to hoćete” – kazao je dekan Bušatlić i čestitao maturantima. 

Reis Kavazović je maturante i okupljene podsjetio na prvu Božiju naredbu, a to je naredba da učimo, tražimo znanje, uz nadu da će i dalje marljivo i odgovorno raditi na sticanju znanja. 

Kavazović je učenicima generacije za školsku 2012./2013.godinu, kojih je ove godine 16, dodijelio diplome, srebrenu medalju s pozlatom-pečat Gazi Husrev-bega, te knjige Muhameda S.Serdarevića.
 
Ove godine bilo je 234 maturanata iz devet medresa BiH i regiona, Elči Ibrahim-pašina medresa iz Travnika, Behram-begova medresa iz Tuzle, Gazi Husrev-begova medresa iz Sarajeva, Medresa Džemaluddin Čaušević iz Cazina, Karađoz-begova medresa iz Mostara, Medresa Osman Redžović iz Visokog, Medresa Gazi Isa-beg iz Novog Pazara, Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba i Prva bošnjačka gimnazija iz Sarajeva. 

Na Fakultetu islamskih nauka od osnivanja do danas diplomiralo je 790 studenata, 54 magistra i 21 doktor nauka.