Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Čovjek u konju nalazi snagu bez surovosti, ljepotu bez sujete i prijatelja bez interesa.“

konjicki klub visokoKonj nije samo prošlost. Veza između čovjeka i konja koja je započeta prije hiljade godina postoji i danas i vjerovatno će ga biti dok čovjeka bude na zemlji. Na konjskim leđima postajemo humaniji, ali i dolazimo u dodir sa divljinom u sebi.

Jedan mudri Arapin je tvrdio da se raj nalazi ‘na leđima konja, na listovima knjige i u naručju žene’. Nekada su konji bili i traktor i tenk i automobil, pa ipak, danas u vrijeme nadzvučnih aviona i tehničkih dostignuća čovjek sve više osjeća nostalgiju za konjima i prirodom.

Ova plemenita životinja danas najčešće pruža odmor, zabavu i prijateljstvo, jer na ljubav čovjeka uvijek uzvraća bezgraničnom ljubavlju.

Privrženi su čovjeku, dobro pamte i uče, a imaju i razvijen osjećaj za pravičnost.

Jahanje predstavlja aktivni odmor, a za neke i vrlo djelotvornu terapiju i sve je više prisutno u svim slojevima društva te nije privilegija samo aristokratskih i bogatih krugova.

Zanima li vas kakav je pogled sa leđa konja?

Želite li doživjeti sinergiju sa prirodom, lakoću i eleganciju, kakva je samo konjima svojstvena?

Ako želite i postati dio toga svijeta, možete posjetiti Konjički klub „Visoko“ i započeti sa školom jahanja kako biste stekli osnovna znanja o brizi, njegovanju i jahanju konja.

Ako ste već znalac, na raspolaganju vam je rekreativno jahanje u sklopu kojeg možete naučiti nešto više od pukog održavanja u sedlu, osnove dresurnog i preponskog jahanja ili jednostavno jahati za svoju dušu.

Za one najmlađe, koji još nisu dorasli do ‘velikog sedla’, tu su mali i mirni konji koji će im omogučiti prvi kontakt sa tim divnim stvorenjima.

Škola jahanja i rekreativno jahanje održavaju se svaki dan u dogovoru sa voditeljem škole jahanja.

Naši instruktori vodit će vas kroz svijet jahanja sa konjima koji su mirni, sposobni prilagoditi se vašim potrebama, trenirani i znaju se jednakomjerno kretati.

Ne zaboravite da konji žive u krdu, druželjubivi su i spremni na saradnju.

Konja tretirajte kao svog partnera u jahanju i rekreaciji i iz vašeg druženja izvući ćete ono najbolje.

Terapijsko jahanje

Od svih programa koji klub nudi najviše se ističe terapijsko jahanje, koje se organizuje kako bi se pomoglo osobama sa različitim oblicima fizičkih, mentalnih i/ili emocionalnih oštećenja. Terapija se može raditi grupno ili individualno, zavisno od stepena i vrste deformiteta, a i potrebe korisnika terapijskog jahanja.
Terapija konjima ne mora podrazumijevati samo “šetnju” na konju, u terapiju se može ubrajati i vodanje konja, čišćenje, hranjenje, iako samo jahanje najbolje pomaže u terapiji.

Konji govore. Koriste govor tijela, zvuk, ponašanje, sve što im je na raspolaganju da bi rekli što osjećaju. Zato, osluhnite njihove poruke!

(Belma Kahvić)