Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana javna rasprava o Nacrtu i smjernicama reforme javnog sektora

javna raspravaZaključkom Općinskog vijeća 01/1-02-128/13 sa 6. sjednice Općinskog vijeća održane 27.4.2013. godine, usvojen je Nacrt smjernica reforme javnog sektora i otvorena javna rasprava u trajanju od 30 dana.

Završna javna rasprava o ovom nacrtu održana je u ponedjeljak, 3. juna 2013. godine, u Velikoj Sali Općine Visoko. Javna rasprava bila je izuzetno posjećena od strane građana, predstavnika javnih preduzeća i javnih ustanova, te predstavnika općinskih službi i vijećnika Općinskog vijeća.

Javna rasprava protekla je u znaku konstruktivne saradnje i produktivne rasprave predstavnika svih sudionika i time je poslana jasna poruka podrške reformi javnog sektora i da je ista neophodna, a Nacrt predstavlja dobru osnovu i daje smjernice za daljnje aktivnosti na utvrđivanju Prijedloga reforme javnog sektora.

Na pojedina pitanja koja su se nametnula tijekom javne rasprave, ispred predlagača ovoga Nacrta, odgovore i dopune je dao vijećnik Mirza Omanović.

Nakon održane javne rasprave, u završnom govoru, Općinska načelnica Amra Babić obratila se prisutnim riječima: «Svima vama koji ste danas ovdje i koji ste uzeli aktivno učešće u raspravi ja odajem priznanje, jer to znači da ste prepoznali da imamo potrebu za reformom javnog sektora kao i potrebu da date svoj doprinos tom procesu. U ovom trenutku 20 posto budžetskih prihoda mi trošimo na javni sektor. Šta imamo za tih 20 posto: jednu trećinu stanovništva pokrivenu vodosnabdijevanjem, odvozom smeća, kanalizacionom mrežom; u jednom od javnih preduzeća dugogodišnje neizmirene poreze, doprinose, blokirane račune; imamo biblioteku koja nema svoj prostor; obdanište u kojem nisu ispunjeni uvjeti za rad; imamo Javnu ustanovu za edukaciju (kino) za koje smo tek ove godine našli način da obnovimo bar osnovni dio; imamo zapušteno stanje sportske infrastrukture i nedovoljnu brigu o sportskoj infrastrukturi, i tako dalje. Sve ovo je pokazatelj da nam reforme trebaju.»

Također, Općinska načelnica Amra Babić zaključila je da je ovo prilika da Visoko bude prvo kada je riječ o značajnim reformama javnog sektora u cilju pružanja efikasne, ekonomične i dobre usluge građanima te kako će iz ovog dokumenta slijediti niz aktivnosti i pozvala sve građane da budu aktivni sudionici, kao i da struka da svoj doprinos.

Na javnoj raspravi se osjećao snažan duh saradnje, razumijevanja i neophodnosti zajedničkog djelovanja radi prevazilaženja ozbiljnih trenutnih problema u javnom sektoru.

Press služba

Općine Visoko