Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nije stvar u nadležnosti, nego u odgovornosti ako neko nastrada

rupe ozrakovici 14Rupe na cesti i bujna vegetacija na ključnim raskrsnicama u Visokom samo potvrđuju svu haotičnu situaciju aktuelnog trenutka u maloj varoši koja je nekada imala pretenzije da iz Općine preraste u grad. Ukoliko se vozite dionicom puta od Sarajeva prema Zenici ili obrnuto i ako vam je puno ili iz nekih principa ne želite da izdvajate 1,20, 2,00, 2,20 ili 4,20KM za putarinu ovisno šta vam je polazna tačka A i do koje tačke B se vozite, onda ste prinuđeni da saobraćate putem koji bi se trebao zvati “nacionalna cesta” i koji je besplatan. I sada, kada iz nekog od smjerova prolazite pored Visokog morate da se vozite putem koji vodi kroz tzv.”Idustrijsku zonu Ozrakovići” gdje vas očekuje saobračajni horor u kojem ukoliko ne želite da ostanete bez nekog od točkova treba da imate zavidno vozačko znanje i umijeće. Rupe na cesti na pomenutoj dionici puta je jednostavno nemoguće da izbjegnete posebno ukoliko iz suprotnog smjera nailazi drugo vozilo.

Bila je ovo jedna od tema na nekoj od prošlih sjednica Općinskog vijeća Visoko, ali kao i uvijek kada nema adekvatnog rješenja pojasni se svekolikoj javnosti da taj problem nije u nadležnosti Općine. Pa recimo i da jeste tako, i pretpostavimo da je dionica puta od Željezničke stanice do Vispaka u nadležnosti Sjeverne Koreje, dok Sjeverne Koreja ne odluči da kvalitetno riješi taj problem dužnost je “domaćina” ako ga uopšte ima na ovoj općini da riješi taj problem u interesu svih kako građana Visokog tako i stotina vozila koja svakodnevno koriste ovu zaobilaznicu. U izvještajima PU Visoko zabilježene su i saobraćajne nezgode na saobraćajnici, pješaci apsolutno nikako nemaju kuda da se kreću i u stalnoj su opasnosti, bezbroj je automobila prošlo kroz Visoko sa trajnim oštećenjima na vozilima, a sigurnost u prometu je potpuno ugrožena. A tek kada pada kiša i kada rupe prividno izgledaju zakrpljenje, a ustvari zbog vode radi se o optičkoj iluziji, e to je tek cirkus. Moguće da se čeka pogodan trenutak da neko pogine kako bi se neko proglasio nadležnim ili taj neko iz Federalne direkcije ili Kantonalnog ministarstva natjerao da uradi nešto ovim povodom.

Posebno je interesantno što se ovaj dio Visokog smatra strateškim dijelom općine u kojem se Visoko može dalje razvijati. Privrednici Visokog investirali su značajan novac izgrađujući svoje poslovne objekte, tu se nalazi između ostalih i Carinski terminal, Automatic Servis, Velepromet, IM Semić, Galerija Kovo, Vispak …. Ovu dionicu puta koriste autobusi koji sa raznih destinacija dolaze u Visoko, teretni kamioni također, međutim to očito nikoga ne zanima. Uostalom pogledajte u foto galeriji kako izgleda glavna zaobilaznica i alternativni put kroz Visoko.

{joomplucat:976 limit=19|columns=4}