Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jugonostalgija ili …?

elvir spiodicVeć godinama se u Visokom zvanična vlast trudi izbrisati sjećanja na prošla vremena i na ono što su i sami bili u sistemu koji je tada funkcionisao kada su svi bili drugovi i drugarice i kada su morali biti u partiji da bi napredovali u bilo kojoj oblasti društvenog angažmana. Mnogi vjerovatno dobro skriveno ispod novih košulja i majica skrivaju one tetovaže JNA koje su radili za vrijeme služenja vojnog roka u maslinastozelenoj uniformi. To je ustvari možda i jedan od razloga zašto od 1992.godine pa sve do danas jedan dio Visokog još uvijek je obilježen kao ulica “Jugoslovenske armije”, iako je te 1992.godine taj naziv kao uostalom i 80% naziva ulica u Visokom promijenjen. Ovu nelogičnost je primjetio i vijećnik “Nezavisnog kluba vijećnika” Elvir Špiodić koji je postavio i vijećničko pitanje ovim povodom. Dobio je i zvaničan odgovor kako ni 21 godinu nakon rata u budžetu nisu planirana sredstva da se ova glupost izmijeni.

Općinski vijećnik Elvir Špiodić  je postavio sljedeće vijećničko pitanje: «Mještani ulice Branilaca (iz naselja preko puta Doma Zdravlja) u Visokom pitaju: Kada će biti zamijenjene pločice sa brojevima i novim nazivom ove ulice na njihovim objektima? Obzirom da je naziv ove ulice, još prije nekoliko godina promjenjen u ulicu Branilaca na njihovim objektima još uvijek stoje natpisi ulice Jugoslovenske armije.

Općina Visoko, odnosno nadležna općinska služba još uvijek nije do kraja završila ovaj dio posla što godinama stvara problem u dostavljanju raznih pošiljki stanovnicima ove ulice.

Mještani ove ulice, takodjer, pitaju: Koji naziv tačno nosi ova ulica?

Kod jednog broja stanovnika u adresi stanovanja navodi se ulica Branilaca, a kod drugih navodi se ulica Branilaca grada.»

Na postavljeno vijećničko pitanje dajemo  sljedeći odgovor:

Odlukom, br.01/1-012-28-60/92.  koju je donijelo Predsjedništvo Skupštine opštine Visoko, na jednici održanoj 25.05.1992. godine, naziv ulice JNA je promjenjen u naziv Ulica branilaca Republike Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o zamjeni pločica sa brojevima i novim nazivima ulica, u ovoj buđetskoj godini nisu planirana sredstva za ovu namjenu, ali svakako će se pokušati iznaći  sredstva za ovu namjenu u narednoj budjetskoj godini.