Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosanske piramide senzacija u Bugarskoj

semir osmanagicPrvi dan boravka dr. Semira Osmanagića u Bugarskoj 16. maja 2013. izazvao je pravu senzaciju u Bugarskoj. U jutarnjim satima pronalazač bosanskih piramida održao je pres konferenciju u glavnom gradu ove zemlje Sofiji. Nakon prezentacije otkrića prvih europskih piramida brojni mediji su zadržali Osmanagića dva sata s brojnim pitanjima. Uslijedili su intervjui za prvi program Bugarske državne televizije, prvi program državnog radija, drugi program državnog radija (Radio Sofija) te za nekoliko bugarskih časopisa (“Usuri”, “Magazin 8”, i dr.).

U popodnevnim satima dr. Osmanagić je posjetio drugi najveći grad u Bugarskoj Plovdiv. Riječ je o jednom od najstarijih gradova, ovog civilizacijskog ciklusa, s 8.000 godina kontinuiranog življenja. Posjeta Osmanagića je danima bila najavljivana na naslovnim stranicama jedinog gradskog dnevnika “Marice”. Osmanagić je dao intervju uživo za TV program Plovdiv koji je ujedno i drugi program državne televizije, a zatim su slijedili intervjui na bugarskom nacionalnom radiju.

Predavanje o bosanskim piramidama održano je u zgradi Muzeja i Kulturnog centra Plovdiv u Starom gradu. Dvije stotine stolica koje su postavili organizatori ni izbliza nije bilo dovoljno jer se više od 400 ljudi naguralo u prostor Muzeja. Oni su s velikom pažnjom saslušali “Balkanskog Indijanu Džonsa” kako su ga bugarski mediji prozvali. Više puta je trosatno predavanje Osmanagića prekidano pljeskom. Gromoglasan aplauz je uslijedio nakon njegovog poziva da historiju balkanskih prostora, koji su druga najstarija kulturna oaza u Europi i kolijevka civilizacija, istražuju domaći stručnjaci a ne da iskrivljenu sliku povijesti nameću izvana. Kraj prezentacije je dočekan ovacijama prisutnih.

Nakon predavanja prisutni se se interesovali kako mogu volontirati u Visokom. Dvije turističke agencije koje prate pronalazača bosanskih piramida su dogovorile dolazak četiri autobusa turista u BiH krajem maja i početkom juna ove godine. Stručnjaci za trakijsko-ilirsku kulturu i pismo su izrazili želju da se priključe epigrafskim naporima u dešifriranju uklesanih simbola u Podzemnom labirintu Ravne i da učestvuju na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama koja će biti održana u septembru u Visokom.

Turneju po Bugarskoj Osmanagić nastavlja posjetom Shumenu na istoku ove zemlje i novim predavanjem koje se željno iščekuje. Uz njega su organizatori gostovanja, inače volonteri i posjetioci iz 2012. koji su se oduševljeni vatili u svoju zemlju nakon posjete piramidama u Bosni.