Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki srednjoškolci obilježili 15. maj – Međunarodni dan porodice

dan porodicePovodom 15. maja – Međunarodnog dana porodica članovi Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, iz Visokog, održali su radionicu na temu „Porodica“, u kojima su učestvovali učenici prvih razreda osnovnih škola.
Projekat je realizovan u dvije osnovne škole sa područija općine Visoko, OŠ „Safvet-beg Bašagić“ i OŠ „Kulin Ban“.

Radionica se sastojala od niza aktivnosti i igrica koje su bile prilagođene djeci ovog uzrasta.

Prva aktivnost bila je igrica „Jedan odgovor – jedna bombona“ u kojoj su djeca, odgovarajući na pitanja o porodici koja su ranije izvlačila iz „čarobne posude“, kao nagradu dobijala po jednu bombonu. Bombone su bile jedan vid podsticaja što je vodilo ka aktivnoj interakciji. Zatim, djeci je ispričana priča „Lilocvijet“, nakon koje su razgovarali o istoj, sa ciljem da se razvije znanje i ljubav djece prema njihovoj porodici.
Na kraju same radionice, djeca su dobila zadatak da nacrtaju članove svoje porodice kako bi na kreativan način zabilježili svoju ljubav.

Cilj ovog projekta bio je ukazati djeci na značaj i ulogu porodice u njihovom životu, te probuditi u njima osjećaj brižnosti i naučiti ih i dokazati da je porodica jedna ćelija koja im pruža sigurnost, topao dom, ljubav i snagu.

Generalna skupština UN-a je 1993. proglasila 15. maj Međunarodim danom porodice i na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.