Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Omladinski krug MIZ Visoko u posjeti Islamskim centrima u Zagrebu i Rijeci

omladinski krug 13U subotu, 04.05. 2013. godine, članovi omladinskog kruga MIZ Visokom, njih 70, posjetili su islamski centar u Zagrebu te prisustvovali otvorenju islamskog centra u Rijeci – jednog od najmodernijih islamskih centara u Evropi. Ovo je ujedno i prva zajednička ekskurzija članova Omladinskog kruga i pokazala se kao veoma uspješna. Putovanje je obuhvatalo posjetu IC u Zagrebu gdje je visočka omladina imala priliku vidjeti jedan od najuređenijih islamskih centara u Evropi, upoznati se sa nekim historijskim činjenicama, kao i uživati u svim ljepotama koje ova islamski centar nudi. Nakon toga,  put je nastavljen prema Rijeci, na otvorenje, po mnogima, najmodernijeg islamskog centra u Evropi.  I pored velike gužve i preko 30.000 posjetitelja nekako smo se uspjeli primaknuti ovoj, nevjerovatno lijepoj džamiji, i na kratko uživati u njenim čarima.

Osim Zagreba i Rijeke, omladina je imala priliku posjetiti i Split, uživati u šetnji rivom te klanjati jaciju namaz u jedinom splitskom medžidu.

Inače ovim putovanjem krunisan je petomjesečni ciklus predavanja i druženja sa mr. prof. Esmirom Halilovićem, koji je u Tabhanskoj džamiji predvodio katedru hadisa za omladinu i koji je prvi inicirao ovu ideju, te bio glavni organizator i vođa puta.

Omladinski krug se ovom prilikom zahvaljuje Medžlisu islamske zajednice Visoko, na čelu za glavnim imamom Ibrahimom ef. Hadžićem te koordinatoru edukacijskih programa za mlade hfz. Edinu ef. Bukvi na velikodušnoj pomoći prilikom organizacije ove ekskurzije. Takođe zahvaljujemo se mr. prof. Esmiru Haliloviću koji je ponio veliki teret oko organizacije ovog putovanja i bez kojeg sigurno ne bi došlo do realizacije ove ideje.

Ovo je takođe prilika da pozovemo i ostalu omladinu sa prostora općine Visoko da budu dio naših projekata, da se priključe našim akcijama i predavanjima, te da se družimo na jedan zdrav i moralan način, u duhu naše plemenite vjere !

{joomplucat:927 limit=20|columns=4}