Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tradicionalno okupljanje u naselju Carica uoči Đurđevdana

carica 6Dugogodišnja tradicija odlazaka u Caricu, a povodom praznika Đurđevdana nastavljena je i ove godine. Danas je u Carici bilo izuzetno živo, a po tradiciji dan prije Đurđevdana Romi, kao i svi drugi stanovnici Visokog, idu u naselje Carica gdje se nalazi izvor vode. Tog dana svi koji dođu u Caricu od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko članova u porodici imaju, kao i prazne boce ili kante za vodu. Crvene krpice vežu se za grane drveta drena i za svaku krpicu se izgovara: “Ostavljam bolest, uzimam zdravlje“.

Romi u Visokom vjeruju da to donosi zdravlje porodici. Nakon ovog,  pristupa se drugom obredu u kojem se beru male grančice drveta drena i toči se voda sa izvora. Navečer se u romskoj mahali pali logorska vatra gdje se okupe i stari i mladi i uz muziku dočekuju Đurđevdan. Ko prvi ustane na uranak uzima grančice drena i laganim udaranjem budi ostale članove tako što govori: “Zdrav bio ko drenovina“, a zatim se kuhaju i boje jaja. Đurđevdan je praznik specifičan za visočke Rome iako ga u Visokom slave i drugi narodi. Slavilo se i prije rata, mada je prije običaj bio da se petog maja na mjestu gdje se bere dren i vežu krpice napravi i teferič na kojem se jelo, pilo i veselilo.

I danas je u Carici bilo onako kako običaji nalažu, a zahvaljujući udruženju „Budi mi prijatelj“ te World Visionu, danas su i najmlađi posjetioci imali poseban ugođaj, jer su se mogli osvježiti sokovima, sladoledom, a za sve goste i posjetioce koji su danas stizali u Caricu, bila su pripremljena i podijeljena i kuhana jaja.

{joomplucat:925 limit=38|columns=4}