Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Invazija mušica učinila Visoko pustahijom

musiceInvazija mušica koje su danas i večeras prekrile cijelo Visoko kao i većinu drugih gradova u BiH i izazvale paniku kod građana, prouzrokovana je naglim povećanjem temperature za ovo doba godine. Kako saznajemo, dogodio se prirodni fenomen, jer su se u istom trenutku izlegle 3, 4 generacije mušica. Predatori, ptice i slijepi miševi nisu uspjeli da uspostave ravnotežu, a produkt su bili rojevi mušica koji su prolaznicima ulazili u usta i oči ili prekrivali garderobu. Najezda je malo popustila tek nakon što je temperatura opala, ali su mušice opet bile prisutne u velikom broju. Prema pisanju nekih portala građani su u Sarajevu čak tražili i pomoć vatrogasaca. 

Prema iskustvima iz Kraljeva u Srbiji gdje su se mušice prije nekoliko dana prvi puta ovako ekstremno pojavile, savjet bi bio da se prepusti prirodi da sama reguliše ravnotežu, jedna od preporuka je bila i da se ugasi ulična rasvjeta i zatvaraju prozori. Ukoliko bi se hemijski pokušalo tretirati ovu pojavu ona bi ostavila posljedice i na same građane.

U Visokom dodatno situaciju može otežavati nagomilani organski otpad koji proizvode industrije mesa i Prevent, a za koji znamo da nema propisani tretman niti se uopšte odvozi iz Visokog, pa bi tako mušice mogle postati i prenosioci zaraznih bolesti. Ukoliko se nastavi ovakva situacija upotreba hemijskih sredstava bit će neminovna.

Mušice su pored praznika bile razlog zašto je Visoko večeras bilo pusto, oni koji su možda i imali namjeru da izađu i prošetaju, odustali su zbog nepodnošljivosti njihovog prisustva, a i vlasnici ugostiteljskih objekata nisu pomišljali na otvaranje istih zbog ovog interesantnog prirodnog fenomena.