Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Austrija otvorila tržište za radnike iz BiH

Putem programa “Crveno-bijela-crvena karta” ove godine bh. građani bit će u prilici dobiti zaposlenje u Austriji. Potražuju 25 deficitarnih zanimanja i stotine radnika i to tesare, radnike na poljoprivrednim mašinama, vodoinstalatere, bravare… Dok su od visokoobrazovanih zanimanja najtraženiji mašinski inžinjeri te doktori.

Ovo je rečeno na pres konferenciji koja je održana danas u Sarajevu. Po dosadašnjim iskustvima, BiH zauzima prvo mjesto po korištenju ovog programa, a do sada se putem njega zaposlilo oko 360 bh. građana.

– Na stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH bit će objavljena i stranica resorne službe za zapošljavanje iz Austrije, na kojoj će se zainteresirani moći prijaviti na radno mjesto za koje su kvalifikovani. Trenutno nije ograničen broj prijava – kazao je direktor Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje.

Ataše za rad i socijalna pitanja Austrije u BiH Oliver Hiler (Hiller) istakao je da trenutno u Austriji radi oko 35.000 građana BiH, te još 7.000 prijavljenih na Biro za zapošljavanje.

– Jedini uslov za eventualno zapošljavanje je rezultat bodovanja nakon ispunjenog upitnika – naglasio je Hiler.

Avaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH