Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici KTK Visoko u srijedu ispred Vlade Federacije BiH

altIako su na sastanku koji je u petak održan u Vladi FBiH sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i njegovim saradnicima dogovorili da se nastavi proces privatizacije KTK Visoko, a na osnovu postojećih odluka Federalne vlade, sindikat i radnici KTK Visoko u srijedu stupaju u štrajk. Prema riječima predstavnika štrajkačkog odbora Eniza Babića, planirano je da se radnici u srijedu, 24.aprila u 08:00 sati okupe ispred zgrade Vlade FBiH. Na protestima u Sarajevu se očekuje više od 500 radnika ovog nekadašnjeg visočkog privrednog giganta, a štrajk se organizuje radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika. Štrajkački odbor ima tri zahtjeva:

1.    Smjena Upravnog odbora, Nadzornog odbora i odgovornost prošlih Upravnih odbora, Nadzornih odbora, Skupštine i resornog ministarstva

2.    Uvezivanje staža (radnička potraživanja)

3.    Provedba Odluka Vlade FBiH (reorganizacija privatizacije).

Podsjećamo, cilj privatizacijskog procesa je, uz ostalo, osiguranje sredstava radi uvezivanja radnog staža za oko 600 KTK-ovih radnika, među kojima ima i onih koji su već ispunili uvjete za penziju. Inače, riječ je o privatizaciji pojedinih tehnoloških cjelina Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) u kojem je Federacija BiH vlasnik 67 posto kapitala.