Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potvrđeno, FOM SDP-a traži uvođenje Povjereništva u OO SDP-a Visoko

Prije dva dana objavili smo kako je Forum mladih OO SDP-a Visoko pokrenuo inicijativu za uvođenjem Povjereništva u OO SDP-a Visoko. U posjedu smo i dokumenata koji potvrđuju ranije objavljeno. Sa ovom inicijativom upoznati su i organi stranke kako u ZDK tako i u Sarajevu. Ukoliko se realizuju zahtjevi mladih SDP-a Visoko ova stranka će biti peta u zadnjih godinu dana u kojoj je uvedeno Povjereništvo na području općine Visoko. Sve je krenulo sa OO SDA Visoko, zatim je nakon neuspjele realizacije odluka tada legalnih organa stranke Vahid Hećo uveo Povjereništvo u OS SBiH, epizodu sa Povjereništvom imala je i A-SDA koja je u više navrata pucala po šavovima dok za Povjerenika nije imenovan Refik Kurgaš, stranačke turbulencije u SBB-u također su rezultirale uvođenjem jednog oblika Povjereništva gdje je stvar u svoje ruke preuzeo Đemil Ugarak. Politički ambijent u kojem evidento nadolaze mlade snage i politike željni pojedinci kojima je dojadilo djelovati pasivno i iz sjene nagovještava novo političko “visočko proljeće”.

Podsjećamo na neke od razloga mladih iz SDP-a zbog kojih su se odlučili na pokretanje ove inicijative:

– Zbog nezadovoljavajućih izbornih rezultata i manjka lokalnih aktivnosti, te uzimajući u obzir da je kraj mandata, Forum mladih je pokrenuo inicijativu za održavanje Opštinskog odbora tokom kojeg bi se glasalo o povjerenju aktuelnom Predsjedništvu.

– Forum mladih smatra da je povrijeđen Statut SDP-a zbog neodržavanja sjednica Opštinskog odbora i Predsjedništva (Opštinski Odbor se sastaje minimalno jednom u 3 mjeseca, Predsjedništvo minimalno jednom mjesečno; Opštinski Odbor se nije održao od maja prošle godine)

– Opštinski odbor ima Statutarnu mogućnost razrješavanja dužnosti Predsjedništva, te se u tom slučaju, ukoliko nepovjerenje bude izglasano, uvodi Povjereništvo na mandat do okončanja Općih izbora 2014. godine

– Inicijativu je pokrenuo Forum mladih kolektivno, te dao rok od 7 dana za hitno sazivanje Opštinskog Odbora.