Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tabhanska džamija najljepši je ukras visočke čaršije

altTabhanska džamija u Visokom, jedna od najstarijih džamija na ovom području uskoro bi u potpunosti trebala zasjati pravim sjajom. Iako se radi o džamiji koja je gotovo u potpunosti urađena od drveta, ujedno je ovo i jedna od najljepših visočkih džamija. Tabhanska džamija u Visokom  izgrađena je u prvoj polovini 17. stoljeća i kroz historiju je nekoliko puta bila izložena poplavama i požarima i nekoliko puta obnavljana. Prilikom posljednje poplave 1870. godine džamija je u potpunosti nestala, da bi se godinu kasnije postavili novi temelji džamije koji su do današnjeg dana zajedno sa cjelokupnom džamijom uz određene sitne korekcije zadržali prvobitni izgled. – Tabhanska džamija je 2003. godine proglašena Nacionalnim spomenikom BiH, a 2005. godine počeli su radovi na njenoj obnovi u saradnji s Vladom FBiH, Federalnim zavodom za zaštitu spomenika BiH, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Medžlisom IZ Visoko, Općinom Visoko i Zavičajnim muzejom Visoko. – ističe imam džamije Asim ef. Muslija.

Do sada je gotovo u potpunosti urađena obnova unutrašnjosti džamije, dok su ostali završni radovi na obnovi mimbere, te vanjski radovi, završetak šadrvana u haremu džamije, ograda oko džamije  te kaldrma koja je planirana da bude postavljena u haremu. Nakon što su u posljednje vrijeme radovi i obnova gotovo stali,  džematlije su odlučile formirati građevinski odbor koji će ispred džemata ove džamije djelovati na završetku radova. – U posljednje vrijeme radovi su malo stali tako da smo odlučili formirati građevinski odbor koji bi nastavio sa obnovom džamije. Radove izvodimo po projektu Zavoda za kulturno naslijeđe BiH, a od istog Zavoda smo dobili i upute po kojima treba da se radi. Moram reći da smo u potpunosti obnovili abdesthanu, a sve radove na obnovi je finansirao džamijski odbor. U narednom periodu ostali su vanjski radovi, postavljanje kamenih demira na ogradi, klupe, cvjetnjaci, kao i postavljanje kamenog praga na ulazu i kaldrmisanje dijela harema džamije. – rekao nam je Asim ef. Muslija.

Potpunim završetkom radova džamija će ponovo imati svoj stari, čuveni izgled, a Visoko će vratiti još jedno prelijepo arhitektonsko zdanje u samom srcu čaršije.

DNEVNI AVAZ