Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Dubioza Kolektiv predstavila “Apsurdistan”

Dubioza kolektiv premijerno je predstavio album “Apsurdistan” koncertom koji se uživo mogao pratiti na internetu. Downloadujte album s web stranice bendadubioza.org ili www.facebook.com/dubioza.

”Naša želja je da ostvarimo izravan kontakt sa ljudima koji budu gledali live stream koncerta. To je najbolji način da veoma brzo saznamo kakve reakcije izazivaju nove pjesme”, kaže se na službenim stranicama Dubioze.

Na albumu je deset novih pjesama koje su snimljene u Skirlibaba studiju u Rajlovcu kraj Sarajeva od septembra 2012. do februara 2013. Apsurdistan je ugostio grupu La Plebe iz San Franciska te alfu i omegu vokalnog sastava Melodije svijesti i besvijesti Predraga Lucića i Borisa Dežulovića. Mile Kekin iz grupe Hladno pivo te Dr. Pop i Radule iz novosadskog sastava Atheist Rap gostuju na cover verziji pjesme “Ja sjećam se” kultne pulske grupe KUD Idijoti. Apsurdistan je generički naziv za distopijsku državu u kojoj sve graniči sa apsurdom.  Naše posttranzicijsko društvo svakim danom sve više liči na montipajtonovski skeč u kojem logika i zdrav razum ne postoje ni u tragovima. Teritorija Apsurdistana je jako fleksibilna i granice se šire ili sužavaju proporcionalno prisutnoj količini gluposti, stoji na službenoj stranici ove megapopularne bh. grupe.

Na naslovnici albuma je grb Apsurdistana koji simbolizira ideološki bućkuriš koji služi kao temelj za društveno-političko uređenje države, kombinovan sa elementima koji na slikovit način predstavljaju stanovnike Apsurdistana i njihove navike, uvjerenja i sistem vrijednosti.

“Apsurdistan” će se pojavititi u prodaji i kao CD u izdanju izdavačke kuće Menart za teritoriju Hrvatske i Slovenije, u BiH će album distribuirati Tropic, u Srbiji ga izdaje Multimedia Records, a u Makedoniji Password Production. Izdanje će  pored deset novih pjesama sadržavati i tri remiksa dostupna samo na CD izdanju. Senor Koolarrow, poznatiji kao Bill Gould, basist grupe Faith No More, uradio je remiks za pjesmu 99% na kojoj gostuju članovi grupe La Plebe iz San Franciska.

AudioInFunktion, DJ i producent iz Sarajeva, remiksirao je prvi single sa albuma “Kažu”, a slovenski dvojac Roots In Session jer obradio pjesmu “Tranzicija”.

federalna.ba/Visoko.co.ba