Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

EKSKLUZIVNO: Povjereništvo u OO SDP-a Visoko?

Kako saznaje Visoko.co.ba pokrenuta je inicijativa za uvođenjem Povjereništva u OO SDP-a Visoko. Zvanično iza inicijative stoji Forum Mladih SDP-a Visoko, a kako nezvanično saznajemo podršku ovoj inicijativi su dala i tri aktuelna vijećnika u OV Visoko te još nekoliko “viđenijih” SDP-ovaca. Razlozi zbog kojih je pokrenuta inicijativa za Povjereništvom zvanično će danas u pisanoj formi biti dostavljena najvišim organima stranke o čemu bi se trebali očitovati.

FOM SDP-a na ovaj potez se odlučio iz ovih razloga:

– Zbog nezadovoljavajućih izbornih rezultata i manjka lokalnih aktivnosti, te uzimajući u obzir da je kraj mandata, Forum mladih je pokrenuo inicijativu za održavanje Opštinskog odbora tokom kojeg bi se glasalo o povjerenju aktuelnom Predsjedništvu.

– Forum mladih smatra da je povrijeđen Statut SDP-a zbog neodržavanja sjednica Opštinskog odbora i Predsjedništva (Opštinski Odbor se sastaje minimalno jednom u 3 mjeseca, Predsjedništvo minimalno jednom mjesečno; Opštinski Odbor se nije održao od maja prošle godine)

– Opštinski odbor ima Statutarnu mogućnost razrješavanja dužnosti Predsjedništva, te se u tom slučaju, ukoliko nepovjerenje bude izglasano, uvodi Povjereništvo na mandat do okončanja Općih izbora 2014. godine

– Inicijativu je pokrenuo Forum mladih kolektivno, te dao rok od 7 dana za hitno sazivanje Opštinskog Odbora.