Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

VIDEO: Dženan Medanović: “Festival “Many Man Show” dolazi i on će ove godine ljeto u Visokom učiniti malo prijatnijim”

Od danas je dostupan i video koji najavljuje vrlo značajan festival pod nazivom Many Man Show, a koji će po prvi put biti održan u Visokom ovog ljeta.

“Jednominutni video urađen od strane ekipe MMS-a je napravljen u skladu sa temom i filozofijom ovog festivala a to je reciklaža ili re-kreacija. Koristimo već postojeće elemente i dajemo im neko novo značenje. U ovom slučaju je riječ o recikliranju ili rekreiranju stila nijemog filma. Nijemi film je bio pionirski filmski izraz ali i pojava koja je započela novu eru percepcije. Pojavom filma, odnosno pokretnih slika, ljudi su se prvi puta susreli sa takvom vrstom naracije. Nakon nešto više od stotinu godina, taj oblik naracije je opšte mjesto i potpuno je nemoguće zamisliti svijet bez njega. Pokretne slike su dostigle tehnološko savršenstvo i uz pomoć specijalnih efekata moguće je ispričati bilo koju priču koliko god ona fantastična bila. U vrijme nijemog filma autori su se oslanjali na maštu ali i jednostavnost sadržaja koji su željeli prikazati. Pored pokretnih slika i muzike koja je podcrtavala atmosferu onoga što vidimo, tu su bili i telopi odnosno tekstovi koji su između određenih scena pojašnjavali publici radnju filma. Jako teško je bilo cijelu priču ispričati samo slikom pa se onda pribjegavalo literarnom objašnjenju. Između nijemog filma i tekstualnih telopa i današnje HD tehnike je stotinu godina. U tih stotinu godina  čovjek je naučio da prati pokretne slike, naučio je kako da montira određene kadrove u glavi i kako da se identifikuje sa glavnim junakom bez da razmišlja o lažnosti onoga što vidi.

Pokušavajući imitirati nastanak filma mi želimo reči da i naš festival kao i filmska umjetnost nastaju lagano, sa jednostavnim sadržajem ali i sa neograničenim mogućnostima za napredak. MMS ima koncept koji je moguće razvijati do nevjerovatnih dimenzija baš kao i film. Mi postavljamo platformu koja treba da posluži za nešto što će u budućnsti biti HD tehnika. Postavljamo temelje kao što ih je postavio Charlie Chaplin, Sergej Eizenštajn, Lev Kulešov i mnogi drugi koji su nekad davno uspostavili pravila po kojima se igra i dan danas.

I posljednji ali ne manje bitan razlog našeg pribjegavanja ovoj tehnici snimanja je i finansijska strana. Nije ovo sve gore napisano nastalo samo zato što nismo imali novaca, ne, imali smo novce i opremu za snimanje ali smo shvatili da je glupo i neprikladno trošiti materijalna sredstva na promotivni video a onda tražiti srestva za organizaciju festivala. Da ne bi upali u tu zamku odlučili smo sredstva namjenjena za produkciju promotivnog spota uložiti u samu organizaciju festivala. U suprotnom bi došli u jednu paradoksalnu situaciju i taj «skupi» video ne bi imao smisla ukoliko bi se doveli u situaciju da zbog nedostatka novca budemo primorani odgoditi festival za neka bolja vremena. Idemo od početka i ne preskaćemo bitne stvari. Postavljamo nove temelje. Festival “Many Man Show” dolazi i on će ove godine ljeto u Visokom učiniti malo prijatnijim. – rekao nam je umjetnički direktor festivala Dženan Medanović.

MMS/Visoko.co.ba