Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ni 15 glasova ZA Derviševićevoj inicijativi ništa ne znači Savezu visočkih komunista

altDa nova visočka vlast želi da istraje “po svom”, ne računajući pri tome koliko zakona, odluka i propisa krši, te ih ni najmanje ne sekira činjenica da svojom samovoljom obezvlašćuju i marginaliziraju ulogu Općinskog vijeća, najbolje pokazuje saopćenje za javnost Općine Visoko objavljeno danas.

Općina, dakle, objašnjava pomenutim saopćenjem narodu kako mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć, ali od Kantonalnog zavoda, namjerno pokusavajući da tom istom narodu “izbiju iz glave” činjenicu da je nedavno na jednoj od sjednica OV Visoko, Vijeće po inicijativi vijećnika Halima Derviševića donijelo odluko o formiranju nove općinske službe za pružanje besplatne pravne pomoći.

Upozoravao je Dervišević kako se za dobivanje besplatne pravne pomoći od kantona moraju praviti “ekskurzije” u Zenicu, te ta besplatnost pravne pomoći ipak na kraju košta socijalne slučajeve koji moraju platiti prijevoz do glavnog grada našeg kantona. Objašnjavali su i drugi vijećnici kako je Derviševićevu inicijativu trebalo prihvatiti i podržati radi direktne pomoći socijalnim slučajevima.

Objašnjavali su mnogi i sa 15 glasova usvojili inicijativu Derviševića, ali uzalud. Na jedno uho ušlo na drugo očigledno je, odmah izašlo, premda su odluke Vijeća obligacione izvršnoj vlasti. Ali ne ide to baš tako kako piše u Statutu i Poslovniku OV Visoko, niti je zakon zakon ako izvršnoj vlasti ne ide u korist i nije u skladu sa njihovom vizijom za obećano “bolje sutra”.

Na prošloj sjednici Vijeća Dejan Šćepanović je primijetio da u Vijeću postoje “dvije percepcije na pojam pragmatičnosti”, te kada pozicija predlaže neke odluke koje su u zakonskoj magli ali će pomoći građanima onda se to naziva – pragmatično, ali kada to nudi opozicija onda se apeluje na zakonitost.

A to je, naravno, tačno jer je očigledno da izvršna vlast ne vrednuje prijedloge na osnovu njihovog potencijala da pomogne građanima nego na osnovu toga ko ih predlaže i koliko se uklapa u njihovu rigidnu viziju koju sami, a ničim zasluženo, nazivaju “revolucionarnom”.

Zato i odlična ideja o Službi za besplatnu pravnu pomoć, koja je uzgred budi rečeno postala i obaveza načelnici, od strane iste shvaćena kao uljez i parazit koji pije krv njenoj “nepogrešivoj” viziji za općinu Visoko.

Jednoumlje?