Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

VIDEO: “Muzej kožarstva” ili zamjenica za novi oblik ličnog interesa?

U emisiji “Pošteno” koja se emituje na FTV i koju uređuje i vodi Duška Jurišić sinoć je tema bila “Ko i zašto uništava domaću privredu”. O pomenutoj temi diskutovali su Edhem Biber, Svetlana Cenić, Asim Metiljević i Erdal Trhulj, a u dijelu predviđenom za pitanja gledalaca desio se i interesantan poziv iz Visokog, interesantan zbog dijela odgovora u kome je ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj govorio o KTK Visoko. Iz Visokog se javio izvjesni Ramiz Provalić koji je prisutne samo poselamio bez obzira na Svetlanu i Dušku, te istakao kako kako emisiju gleda gotovo svako veče. Dobio je Ramiz i odgovor u obliku “dobro veče” i pojašnjeno mu je kako emisije ide samo ponedjeljkom. Nije hudi Ramiz kriv što živi u gradu gdje se ratnih godina pisao šerijatski ustav Bosne i Hercegovine, gdje zabranjuju koncerte zbog toga što je sponzor istog neko alkoholno piće i što Senad Avdić napisa u Slobodnoj Bosni da, kada napravimo aerodrom, potencijalni turista i putnik prvu pivu će tek moći popiti u Ilijašu. Ne zna milionski auditorij koji je gledao emisiju sinoć da je nama u Visokom nametnuto kako nam treba biti sve Tursko draže nego naše vlastito i kako ćemo ukoliko Galatasaray pobijedi Reala razvući neviđenu četeniju od Kožarskog do Betonskog mosta. Nije Ramiz kriv za katastrofalan imidž Visokog izvan mikrosvijeta lokalnih političkih diletanata čija je krajnja životna vizija put od kuće do stranke u nadi da će dobiti neki od poslova finansiranih sa budžeta. Svi smo mi Ramiz i živimo u takvom nametnutom zaglupljenom okruženju gdje nam je prirodno Dušku i Svetlanu selamiti jer za drugo i ne znamo. Kod nas je prirodno mrziti sve drugo i drugačije, za sugestiju i nesporazum ne znamo i svako ko nije s nama po automatizmu je neprijatelj i protiv je nas. A to što nam Visoko izgleda kao napušteni grad duhova, ili slikovitije kao selendra u kojoj se neki odlično snalaze jer iz takvog miljea i dolaze, to svakako ne zanima ove koji predstavljaju političko Visoko, jer ih većina i ne živi u Visokom, tu su samo na privremenom radu finansiranom sa budžeta.

Ali vratimo se na temu, ministar Trhulj je odgovorio Ramizu Provaliću kako je mala privatizacija KTK Visoko dva puta propala, kako je pregovarački postupak u toku i kako je potencijalni kupac Prevent trenutno također u krizi. Kako navodi ministar Trhulj cilj je dati imovinu nekome ko joj može uvećati vrijednost, a novac od eventualne prodaje bi bio iskorišten za uvezivanje radnog staža. Prije 8 mjeseci uvezan je staž za 40 radnika koji su ostvarili pravo na penziju, sada je aktuelno novih 20 radnika.

Međutim najinteresantniji dio odgovora Erdala Trhulja je onaj gdje on kaže kako se Općina Visoko oglasila kao zaintresovana strana da jedan dio KTK Visoko pretvori u “Muzej Kožarstva” i kako je to planirano i po urbanističkom planu Općine Visoko!?!? Kakav crni muzej i kome je još do muzeja? To je neki fol otvarati muzeje po Visokom. Pored postojećeg koji ionako ima bezbroj problema i Semir Osmanagić je najavljivao nekakav muzej, a sad i Općina hoće još jedan muzej i to ne svakakav, nego muzej kožarstva!? Pa što će nam bilo kakav muzej kada je kompletno Visoko trenutno muzej političke i privredne nesposobnosti svih prethodnih zakonodavnih i izvršnih vlasti? Uostalom šta bi bilo u tom muzeju kada simptomatično gotovo svaki dan firma iz Ilijaša na osnovu sudskih presuda odvozi mašine kao staro željezo iz nekadašnjeg ponosa Visokog!? Očito da sve što je naš ponos usljed novih demokratskih promjena više nije interes, pa se jednako odnosimo prema KTK, RK i NK Bosni … Kada nam uzmu ponos i ono po čemu smo nekad bili poznati znaju oni da tek onda mogu da uvode neka nova pravila i vrijednosti.

Ne trebaju Visokom muzeji, nego radna mjesta, investicije, strani investitori, isti oni olako i slatkorječivo obećavani u predizbornim kampanjama. Naravno da se iza priče o nekakvom muzeju i nekakvom novom urbanističkom planu koji je neko predstavio ministru krije neki drugi i ne sumnjamo lični interes. Zbog toga nedavno u dijelu KTK Prijeko nije dozvoljeno zainteresovanom investitoru da zakupi jednu halu i napravi sportsko igralište. Zbog toga se išlo i u Federalnu agenciju za privatizaciju u namjeri da Općina ostvari neki interes oko dijela KTK u Prijekom. Sad je jasno zašto nekima nije u interesu bilo ranije kao ni danas da Prevent kupi KTK Visoko od čijeg novca bi se riješila sudbina 500 uposlenih i mnoge druge dubioze.

Visokom je potreban jedan dobar Ramiz, ali ne da okolo selami i pozdravlja i gdje to ima smisla i gdje nema potrebe za tim kao vijećnici za govornicom. Visokom je potreban Ramiz iz Mešine “Tvrđave” koji će baš kao u tom romanu pogušiti parazitsku gamad i bandu lopovsku skrivenu pod zastavama političkih stranaka iza vjerskih i nacionalnih interesa, ali sa identičnim aspiracijama ka novcu poreznih obveznika tačnije nas koji se stidimo onoga što je naše Visoko danas i čemu se sinoć nasmijao u lice milionski auditorij.