Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Budi pravi frajer!”

altNajnoviji projekat Udruženja „Damar omladine”  koji će se implementirati na području općine Visoko jeste projekat pod nazivom  „Budi pravi frajer” . Pogrešno poimanje maskuliniteta na području općine Visoko  poslijedica je ukorijenjenih lokalnih konstrukta i rodnih stereotipa. Kada bismo istražili i razumjeli ukorijenjene lokalne konstrukte maskuliniteta i nasilja, mogli bismo efektnije da utičemo na lične stavove mladića o rodnoj ravnopravnosti, i na taj način da ohrabrimo promjene u poimanju rodnih normi koje doprinose nasilnom ponašanju. Izveštaj Svjetske zdravstvene organizacije o 57 programa angažovanosti muškaraca ukazuje da je gotovo 60% muškaraca pokazalo promjene u stavu ili ponašanju.¹ Mi  želimo da iskoristimo rezultate ove dobre prakse u angažovanju muškaraca i dječaka i primjenimo ih na području općine Visoko.

¹ (World Health Organization (2007). Engaging men and boys in changing gender-based inequity in health: Evidence from programme interventions). Geneva

Cilj projekta jeste  da mladići uzrasta od 12 do 19 godina na području općine Visoko usvoje stavove i obrasce ponašanja koji podržavaju ispravnije rodne i društvene norme, a obeshrabruju nasilno ponašanje usmjereno na žene i vršnjake.

Zamisao projekta jeste   da kroz raznovrsne aktivnosti podstakne mlade na razvijanje kulture nenasilja i kritički odnos prema nametnutim rodnim stereotipima. Tu bi bio niz promotivnih akcija koji bi imao za cilj da se u svim školama stvore  PRAVI FRAJER KLUBOVI, čiji su članovi mladići, koji žele da se na kreativan način angažuju na promovisanju životnih vrijednosti odgovornih i zrelih mladića.

Partner na datom projektu jeste World Vision, Uredu Zenici.