Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Konkretiziranje priče ko čime raspolaže i može li se do bilo kakve koalicije i zakonodavne većine

Novi sastanak visočke opozicije ili bar dijela onoga što je od nje ostalo zakazan je za danas. Sve bi se trebalo dešavati u 18.00h, a ovaj sastanak je svojevrstan nastavak prethodnog sastanka o kojem smo već pisali. Razlika u odnosu na prošlo okupljanje opozicije je u tome što bi se danas moglo saznati ko čime raspolaže na “sonu”, a što je preduslov za buduće djelovanje. Naravno, ukoliko opozicija ne uspije usaglasiti stavove i doći do famoznog broja 13, njihova okupljanja gube smisao, osobito ako se zna kako se prošla koalicija koju je smislila SDA i koja je brojala 17 vijećnika raspala samo 4 mjeseca nakon udruživanja. Interes je naravno zajednički imenitelj i u prvom kao i u drugom slučaju. A interesi su različiti, neki žele novac, jedni pozicije, drugi zadržavanje postojećih pozicija i to sve naravno iz dijela kolača koji se zove budžetska sredstva ili sredstva poreznih obveznika.

BPS je nedavno putem našeg sajta reagovao i jasno se odredio te javno raskrstio sa SDA, to su dva vijećnika, SBB ima postojećih 3 ukoliko ne dođe do novih izdaja od strane Begićke, Omanovića ili Ramića, SDP ima konstantu i svoja 3 što je hipotetički 8 sigurnih. Pitanje je čime realno raspolaže Refik Kurgaš i A-SDA, navodno je Minela Ahmić u subotu i zvanično se vratila u staro jato, važna karika su i “nezavisni” Špiodić i Sudžaka uz pitanje jesu li konačno svoji ili djeluju na daljinski upravljač. Sa Špiodićem smo neki dan i razgovarali u našoj redakciji, zaključak na kraju je da čovjek ima svoj stav, čvrsto stoji na zemlji i nije na prodaju. I kada bi se sve to poklopilo opet je ključ rješenja u rukama Vahida Heće ili preciznije u vijećnicima Smajeviću i Puriševiću.

Navodno današnjem sastanku bi trebali prisustvovati osim predstavnika partija i vijećnici iz tih partija pa će se prostom matematikom vidjeti i čime raspolaže ta opozicija. Za sve to vrijeme ne miruje ni SDA. Na novi turistički izlet u Tursku navodno su pozvani i članovi SBiH koji bi na otvaranju parka “Alijie Izetbegovića” trebali doći “tobe”, utvrditi pazar i priključiti se novoj SDA koaliciji te u kombinaciji 12+2=14 biti većina u Vijeću i ono što od osnivanja jesu u visočkoj politici, a to je mlada za sve u perverznim sexualno-političkim zamislima visočke Stranke Demokratske Akcije.