Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK obilježio međunarodni dan šuma

U povodu obilježavanja 21. marta – Međunarodnog dana šuma, Ministarstvo poljoprivrede ZDK-a je u saradnji s kantonalnom Upravom za šumarstvo organiziralo danas sadnju sadnica hortikulturnih vrsta drveća u krugu zgrade Vlade ZDK.

-Ovim simboličnim činom želimo ukazati na činjenicu hitnosti i važnosti donošenja Zakona o šumama FBiH – kazao je resorni ministar Bojan Bošnjak, podsjetivši da je Vlada ZDK prošle godine pokrenula aktivnosti na donošenju odgovarajućeg kantonalnog propisa kojim bi se prevazišla institucionalna praznina u zaštiti i gospodarenju šumama.

-Više od polovine površine ZDK čine šume i zaista je neopravdano da se na ovakan način ophodimo prema ovom resursu – istakao je ministar Bošnjak.

Ovom prilikom najavljena je i nova zajednička akcija Vlade ZDK i Uprave za šumarstvo pošumljavanja goleti koja će biti realizirana u narednom periodu.

-Od ove vlade i Skupštine ZDK očekujem da zbog nedostatka federalnog, donesu kantonalni zakon o šumama čime će u velikoj mjeri olakšati rad Upravi za šumarstvo i ostalim institucijama koje skrbe o ovom resursu – poručila je danas direktorica Uprave za šumarstvao ZDK Nevzeta Elezović.

Trenutno se u 12 općina ovog kantona provodi javna rasprava o zakonu o šumama ZDK, a prijedlog bi mogao biti gotov za petnaestak dana, najavljeno je, a zadnju riječ o svemu dat će Skupština ZDK.