Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izvinjenje građanima Visokog zbog prekida internet usluga

altUvažavajući sve naše korisnike usluga sa područja Visokog koji dana 19.03.2013. godine nisu bili u mogućnosti koristiti usluge Telemacha, ovim saopštenjem želimo na adekvatan način pružiti informacije o stvarnom razlogu prekida u korištenju naših usluga.

Naime, dana 19.03.2013. godine u 15:25 došlo je do iznenadnog prekida u pružanju svih usluga na spomenutom području, a ekipa zadužena za održavanje optičkih kablova je isti trenutak izašla na teren i ustanovila da je prekid nastao na lokaciji između dva naselja u Visokom – Prijeko i Čekrekčije, te da je prouzrokovan presijecanjem optičkog kabla na dva mjesta od strane NN lica. Tom prilikom je također izvršeno otuđenje određenog dijela kabla Telemacha. Bez obzira na sve poteškoće prekid je saniran istog dana u 22:45 uz maksimalno zalaganje ekipe na terenu.

Ovaj nasilni prekid telekomunikacijskog saobraćaja prije svega je nanio štetu korisnicima usluga, a na taj način i kompaniji Telemach. Želimo naglasiti da je o navedenom događaju obaviještena nadležna policijska uprava i RAK /regulator telekomunikacijskog tržišta/ koji će, nadamo se, preduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na zaštiti imovine i telekomunikacijskog saobraćaja u BiH.

Da je riječ o organiziranom činu sa jasnom namjerom govori i činjenica da je počinilac bio upućen u lokaciju na kojoj se nalazi podzemna telekomunikacijska infrastruktura Telemacha, te način na koji je presijecanje kabla izvršen, uz prikrivanje dijela iskopane cijevi i na taj način otežavajući ekipi na terenu lociranje mjesta prekida. Izvinjavamo se svim našim pretplatnicima sa područja Visokog koji zbog ovog događaja nisu mogli koristiti naše usluge.  Nadamo se što skorijem otkrivanju počinioca i prestanku prakse oštećivanja i otuđivanja naše imovine s kojom se već neko vrijeme susrećemo.

U Sarajevu, dana 20.03.2013. godine.

Vaš Telemach