Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na koga Željko računa u Visokom

altŽeljko Komšić, aktuelni član predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon izlaska iz SDP-a BiH u junu prošle godine najavio je formiranje nove stranke čija Osnivačka skupština treba da se održi 07.04.2013. godine u Sarajevu. Ime nove stranke još nije poznato, ali ono što se zna jeste da Komšić od istupanja iz SDP-a aktivno prikuplja članstvo za svoju novu stranku sa kojom ima namjeru izaći na naredne Opće izbore 2014. godine.

Špekulisalo se o pojedincima koji bi mogli preuzeti odgovornost formiranja Komšićeve stranke u Visokom, među češće pominjanim su bili Suad Agić, još uvijek aktuelni SDA kadar koji je otvoreno iznio svoje neslaganje sa trenutnom politikom te stranke prije održavanja Konvencije, kao i ime Darija Pekića, aktuelnog člana SBB-a Visoko. Istina, Dario Pekić se prije dvije noći susreo sa Željkom Komšićem na jednom privatnom druženju i razgovarali su o formiranju nove političke opcije u Visokom, međutim, kako smo saznali, Pekić nema namjeru mijenjati politička ubjeđenja naslonjena na SBB bez obzira na aktuelne probleme koji potresaju ovu stranku. Svakako da će sve biti puno jasnije o ovom pitanju nakon što Džemil Ugarak, aktuelni v.d. predsjednik, “podijeli karte” i raspodjeli nove funkcije u stranci te formira novi Izvršni odbor stranke na osnovu kojeg će se znati u kojem će smjeru dalje djelovati ova stranka u Visokom.

Podsjećamo, Željko Komšić kao kandidat za člana predsjedništva na Općim izborima 2010. godine u Visokom je odnio ubjedljivu pobjedu sa gotovo duplo više osvojenih glasova od svojih protivnika. Komšić je dobio 7.075 glasova, dok je drugoplasirani Fahrudin Radončić imao 3.877, Bakir Izetbegović 3.661, Haris Silajdžić 2.577… Kada bi pola od ovih glasova dobijenih na prošlim izborima nova stranka Željka Komšića osvojila u Visokom bili bi druga najozbiljnija stranka nakon već 20 godina uvijek prve SDA.

Visoko je prije tri godine dalo puno povjerenje Komšiću, i ako se po jutru dan poznaje nova politička opcija na čelu sa Željkom Komšićem mogla bi uskoro u Visokom da igra ozbiljnu političku ulogu, pogotovo ako smo poslije ovih lokalnih izbora na sceni imali opšti politički kurvaluk i totalnu rasprodaju obraza, časti, dostojanstva i povjerenja birača. Interesantno je i da Komšić utemeljuje svoju stranku 7.4., a taj se datum inače u Visokom obilježava kao Dan oslobođenja od mrskog neprijatelja iz Drugog svjetskog rata.

Koliko je Komšić još uvijek popularan političar u Visokom vidjet ćemo iduće godine na Općim izborima, s tim da veliku ulogu u ostvarivanju nekog političkog rezultata igra i način te kriterij na osnovu kojeg će se birati članstvo ove nove stranke.