Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poslanici ili trgovački putnici

Na putovanja zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tokom prošle godine potrošeno je gotovo šest stotina hiljada konvertibilnih maraka.

U vrijeme dok građani većina evropskih zemalja “stežu kaiševe”, a njihovi državni predstavnici i službenici na svom primjeru pokazuju kako se mora štedjeti, bh. državni zastupnici i ne pomišljaju da propuste pozive za seminare, konferencije, okrugle stolove, bilo kakvu priliku da malo prošetaju izvan zemlje. Putujući svijetom, posjećuju tijela poput Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamenta Kraljevine Španije i dremuckaju tokom rasprava o svim mogućim ravnopravnostima o kojima se može govoriti, od rodne pa nadalje, te zaštiti manjina ili kulturnog naslijeđa.

Posebno je pitanja koliko njih uopće govori neki strani jezik i može razumjeti ono o čemu se razgovara. Sve to nije bilo razlog da tokom prošle godine zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na putovanja, u velikom broju slučajeva potpuno bespotrebna, ne potroše gotovo šest stotina hiljada konvertibilnih maraka!

Cifra od gotovo šesto hiljada KM koju smo naveli dobije se nakon što se zbroje troškove pojedinačnih putovanja (iz mjeseca u mjesec) navedenih pojedinačno kao odgovor na poslaničko pitanje Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je to zatražio krajem decembra prošle godine. Uobičajena je procedura da se odgovori na zastupnička pitanja dostave svim zastupnicima, ali u ovom slučaju upućen je samo onom koji je taj odgovor tražio.

Tek nakon toga, i na zahtjev Mehmedovića, odgovori su, na kraju, ipak, dostavljeni svima. A iz onog što odgovor donosi očito je da su se pojedini zastupnici posebno istakli u putovanjima: Ismeta Dervoz, zamjenica stalnog člana Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (zamjenici, inače i ne idu na redovna zasjedanja da bi troškovi bili manji), uložila je veliku energiju da se aktiviranjem u radu Odbora Vijeća Evrope njeni odlasci na sastanke ovih tijela, uglavnom u Francusku, predstave kao neizbježni.

Ona je, naime, tokom prošle godine po toj osnovi putovala desetak puta. Učestvovanje u radu ovih tijela bi generalno bilo pohvalno da je BiH u boljoj situaciji i da ispunjava svoje postprijemne obaveze kao što su imenovanja u tijela VE, poput Venecijanske komisije, što bi bilo neuporedivo važnije od ovih njenih putovanja. Treba, međutim pomenuti da je zastupnica Dervoz na nedavno održanoj sjednici Parlamenta otvorila pitanje zašto BiH nije imenovala svoje predstavnike u tijela VE.

Prethodno, prema tvrdnjama bolje upućenih, Dervoz je pokušala dobiti status stalnog člana u Delegaciji BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope tako da više ni njeni odlasci na redovna zasjedanja (četiri puta godišnje) ne bi bila upitni. Pored zastupnice Dervoz, treba svakako pomenuti da joj se po broju putovanja približava Borjana Krišto, delegat u Domu naroda PSBiH i član Stalne delegacije PSBiH u Vijeću Evrope.

Ostaje nejasno kojim se ona jezikom koristi učestvujući u radu ovog tijela. To je, međutim, nimalo ne sprečava da troši novac poreskih obveznika i odlazi na zasjedanja na kojima je beskorisna.

Kada je početkom ljeta prošle godine grupa bh. poslanika u Predstavničkom domu PSBiH i delegata u Domu naroda putovala u Zagreb pa potom u Brisel, u sklopu tzv. treće i četvrte sesije Parlamenta za Evropu, troškove putovanja i smještaja snosila je Evropska komisija kao organizator. Ali, u slučaju Borjane Krišto, Parlamentarna skupština je, vjerovali ili ne, platila troškove angažiranja njenog vozača.

Pored gore pomenutih putovanja, evo gdje su još tokom prošle godine putovali zastupnici: pored nekoliko vezanih za NATO aktivnosti, te zimsko zasjedanje OSCE-a, na spisku je konferencija o ulozi parlamenata u procesu odlučivanja o prioritetima smanjenju javne potrošnje ili stimulisanju ekonomije, konferencije komisija za evropske integracije, zasjedanje predsjednika gornjih domova parlamenata evropskih zemalja u Parizu, konferencija o ulozi nacionalnih ženskih organizacija za ravnopravnije društvo, sastanci radnih grupa zemalja Mediterana, posjete Hrvatskom saboru, svjetski samit zakonodavstva, ministarska konferencija o starenju itd. itd. Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBIH (zapažen po putovanjima i prethodnih godina), te Beriz Belkić učestvovali su, recimo, u radu međunarodne konferencije Cetinjskog parlamentarnog foruma: “Žene, mir, sigurnost – dvije godine kasnije”.

Na nekoliko tematski vrlo raznolikih seminara i konferencija (od NATO-a, procesa pridruživanja do poljoprivredne politike) našao se i Božo Ljubić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, koji je, inače, među “top pet”, onih koji su se najviše putovali prošle godine o državnom trošku.

Samo tokom juna prošle godine na putovanja zastupnika je potrošeno gotovo sto deset hiljada KM. Zasjedanje Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, konferencija o poljoprivredi, sastanak grupe za finansije Parlamentarne skupštine Mediterana, posjeta parlamentu Velike Britanije, NATO-ov program za nove parlamentarce itd. neki su od skupova na koje se putovalo tokom tog mjeseca.

Delegatu u Domu naroda Staši Košarcu, npr, Parlamentarna skupština je tokom juna snosila troškove učestvovanja u emisiji “Srbija na vezi” u iznosu od osam stotina maraka! I za kraj, osvrnimo se na to ko je od zastupnika i ranije najviše putovao – početkom prošle godine je objavljeno da su poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tokom 2011. godine potrošili više od 200.000 KM na službena putovanja u inozemstvo.

Tokom pomenute godine, najviše su putovali poslanici SNSD-a Milorad Živković i Milica Marković, zatim SDP-ovac Saša Magazinović, SNSD-ovci Ognjen Tadić i Lazar Prodanović, SBB-ovka Ismeta Dervoz, HDZ-ovka Borjana Krišto te SDA-ovac Asim Sarajlić i Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH.

Slobodna Bosna/Visoko.co.ba