Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Djevojka koja je vratila nadu u hrabrost i građansku svijest u Visokom

Nedžla Greda je djevojka o kojoj se najviše pričalo u protekla tri dana. Njeno ime se vezalo za Neformalnu grupu građana učenika i studenata koji su stajali iza potpisivanja peticije, a sve vezano za sasvim normalnu, opravdanu i razumljivu inicijativu smanjenja troškova participacije za prevoz sa dosadašnjih 40 % na 20 % cijene mjesečnih karata korisnicima ove usluge. Ova inicijativa je naišla na apsolutno odobravanje učenika, studenata i javnosti te  za vrlo kratak period prikupljeno je preko hiljadu potpisa.

Odmah nakon što je u medijima objavljeno da će se vršiti potpisivanje peticije pojavile su se špekulacije koja opoziciona politička opcija stoji iza te inicijative i umjesto da se radi sa tome kako bi učenicima i studentima bilo omogućeno da im Općina pomogne u tom smislu, cijeli slučaj je ispolitiziran. Nedžla Greda je bila pozvana i na razgovor u Općinu, gdje su je pokušali ubjediti u ispravnost odluke o smanjenju troškova participacije i od nje tražili da se obustavi potpisivanje peticije.

Naravno, razliku u cijeni karata između participacije od 40 i 20% ne osjete djeca imućnijih roditelja tzv.”babini sinovi” i njih ne zanima ova peticija, ali na njihovu žalost oni su manjina i ne znaju kako je presjedati iz Lješeva do Visokog kako bi se uštedilo na prevozu. Izvršna vlast je vrlo brzo zaboravila za interese građana u ovom smislu i sasvim normalnu reakciju ove populacije umjesto da kvalitetno riješi pokušala svesti za dnevnu politiku.Građanska inicijativa skupine studenata i učenika kojima nisu odobrili zvanična mjesta za potpisivanje peticije je za svaku pohvalu i primjer kako bi građani Visokog trebali reagovati na svaku odluku koja nije dobra za Visoko, a dolazi iz političkih radionica i mašte onih koje smo birali i koji će primati dobre budžetske plate od naših poreza u naredne četiri godine.

Peticiju možete potpisati i dati podršku ovim mladim ljudima i danas do 15 sati, a nakon toga rezultati peticije bit će upućeni odgovornim organima u Općini Visoko.