Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li puca visočka koalicija?

altPosljednja sjednica Općinskog vijeća Visoko, koja je održana u subotu, 2. marta, nagovijestila je burno političko proljeće u Visokom. Naime, visočka koalicija na čelu sa reformiranom SDA pokazala je određene slabosti i tako potvrdila špekulacije da je koalicija trenutno na staklenim nogama. Ako se vratimo koji mjesec unazad, tačnije neposredno prije prve konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Visoko kada nam je reformirana SDA u svojoj centrali prezentovala kao nikada dosad u politčkoj historiji Visokog zvanično novu koaliciju koja bi trebala izvesti općinu Visoko na dugo očekivanu zelenu granu, sve je izgledalo kao jedna politička idila.

Međutim, bolji poznavaoci političkih prilika u Visokom su  tada, kao i danas, tvrdili da se ta koalicija neće moći dugo održati na nogama.

Mnogo je razloga zbog kojih još zvanična visočka koalicija na može opstati, odnosno da joj je zvanični kraj sve bliži i bliži.  Sigurno najveći razlog zbog kojeg će ova vladajuća koalicija, a i sve druge, doživjeti sudbinu Titanika, jesu neispravni nijeti i namjere zbog kojih se iste formiraju, a na što mi kroz svoja konstantna pisanja upućujemo naše lokalne političare, i besplatno ih savjetujemo kako i na koji način se formira vlast i vodi država.

Sve što se započne sa pogrešnim i neispravnim nijetom ne može završiti hairli. To je jednostavno tako, na to nam ukazuju životna iskustva pojedinaca i kolektiva, na to nam ukazuju i sve religije, ali očito na to ne ukazuju mentalni sklopovi naših vlastodržaca koji su izgleda najveći problem.

Samo politički rad sa pravim nijetom, a ne deklarativnim, za općedruštvenim interesom može polučiti rezultat za sve. Upravo to je nedostatak ove zvanične koalicije koja nije formirana na temelju postizanja i zadovoljavanja interesa građana općine Visoko, nego je  formirana prije svega iz potrebe zadovoljavanja nekih ličnih ublehaških interesa.

Pozitivno je svakako što se sa proljećem bude i visočki opozicionari, koji su prije izvjesnog vremena baš kao laste odletjele u ezdeaovsku centralu da potpišu taj koalicioni dogovor prema već ranije utvrđenim uvjetima. Uživanje je gledati kako se i na koji način visočka vlast  snalazi kada sve ne ide po dogovoru.

Koalicija puca, što je već sad evidento. Ostalo je nerazjašnjeno da li koalicija puca zbog nemogućnosti vladajuće SDA da ispuni svoja predizborna obećanja data narodu ili koalicija puca zato što vladajuća SDA ne može ispuniti data obećanja podanicima iz koalicije.

Ako koalicija puca zbog neispunjavanja ili nemogućnosti ispunjenja narodu dati obećanja, onda se opiziconarima može možda i halaliti, a nikako zabaoraviti, što su izdali svoje birače te odletjeli pod skute onima koji su nas zavili u crno proteklih osam godina ili od agresije proteklih 14 godina (iako i one 4 SDP-ove godine nisu ništa bile bolje, ako još nisu bile gore),  ili koalicija puca zbog neispunjenja ili nemogućnosti ispunjenja dogovorenih ličnih interesa, a što je svakako izvjesnije u odnosu na ovo prvo. Razloge pucanja koalicije članovi koalicije će svojim biračima morati dokazivati svaki ponaosob ako misle opstati. Pred nama je period dokazivanja, pa vidjet ćemo na kome će se kola slomiti.

Svakako ne smijemo zaboraviti na činjenicu da politička opcija iz koje su izašla četiri nezavisna vijećnika pod još nerazjašnjenim okolnostima je odlučnija i spremnija no ikada dosad da vrati izgubljeno uz određna pojačanja. Ovo iz razloga što se njihovo djelovanje osjeća na terenu iz naših saznanja i u Vijeću, bilo bi porazno da je razlog tog ponašanja jedno mjesto u UO Doma zdravlja koje nisu dobili, a kojem su se nadali.

Lijepo je čuti kada ezdeaovci počinju razmišljati svojom glavom pa počnu postavljati neka osjetljiva ali realna i dobra pitanja. Ako se malo vratimo unazad vidjet ćemo da su ti isti ezdeaovci koji su se odvažili na postavljanje nekih osjetljivih pitanja aktuelnoj načelnici i njenim službama, postavljali ista takva osjetljiva pitanja i bivšem načelniku ali tek onda kada se od načelnika nije imao neki veliki interes i kad su na pomolu bila unutarstranačka pucanja i kada su bili formirani unutarstranački torovi koji su mogli pružiti adekvatnu zaštitu. Da li je na pomolu novi raskol u SDA i neko novo Povjereništvo, vidjet ćemo nakon implementacije onih 30% promjena koje su epilog Konvencije kako na lokalnom nivou tako i u KO SDA ZDK gdje je neprikosnoveni vladar već godinama kakanjski šeik Mirsad Ibn Zaimović. A ako je suditi po pitanjima koja su upućena načelnici odgovor je DA, osim ukoliko SDA ne sprema hapicu neposlušnima iz javnih preduzeća i njihovim kooperantima.

Kada se govori o nekom zapošljavanju onda ni ezdeaovci kao ni drugovi ezdepeovci, o ćemo smo ove druge već upozorili, nemaju pravu da pitaju, ko biva oni ništa ne znaju. Ako su im nijeti ispravni onda trebaju da kažnjavaju i ukazuju na nezakonita zapošljavanja, tendere, imenovanja poslušnih i često puta nesposobnih upravnih odbora koji su tu samo da provode odluke sivih eminencija, ali pri tome moraju prvo da krenu iz svojih redova, ne trebaju oni da pitaju, sve se zna, a na kraju krajeva narod zna sve samo treba zasukati rukave i početi raditi.

Ako nismo bili dovoljno jasni ponavljamo šta je ključ uspjeha; Stavite kolektivni interes iznad ličnog i dobit će te i jedno i drugo, makar pokušajte jedan mjesec i uvjerit će te se u ispravnost ove teorije na osnovu koje će svima biti bolje, što je i izborno obećanje, a obećanje je kod obrazli ljudi i dug!