Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prepucavanje SDA i SBB oko Kantonalne bolnice Zenica

Prvo se KO SDA ZDK obratio javnosti saopćenjem za javnost u kojem se kaže kako SDP-ova i SBB-ova vlada nema kvalitetnih kadrova za odgovorne funkcije u kantonu. Nakon toga svoju verziju priče iznio je i KO SBB-a ZDK. Prenosimo oba saopćenja za javnost, a sami prosudite čija priča je manje šuplja priča.

SDA

Kantonalni odbor Stranke demoksratske akcije Zeničko-dobojskog kantona reagujući na odluku Upravnog odbora Kantonalne da izabere novog vršioca dužnosti direktora ove stanove.

“Građani Zeničko-dobojskog kantona i na primjeru Kantonalne bolnice Zenica mogu se još jednom uvjeriti u nesposobnost i nedorečenost aktuelne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Nakon što je potrošila jednog vršioca dužnosti direktora i dozvolila da nekoliko dana bolnica, u kojoj inače radi 1 500 ljudi, bude bez odgovorne osobe, SDP-ova i SBB-ova Vlada imenovala je novog vršioca dužnosti na funkciju koja je najodgovornija za zdravlje gotovo pola miliona ljudi, – saopštio je Kantonalni odbor SDA. U ovoj stranci smatraju da ‘obaranje’ konkursa na koji se prijavio dovoljan broj kandidata i koji je proveden po predviđenoj proceduri, predstavlja politički presedan. – Zaključak koji se sam nameće jeste da ni SDP ni SBB nemaju kvalitetnih kadrova za ponuditi za iole važnije i odgovornije funkcije, te pokušavaju imenovanjem vršioca dužnosti da dobiju na vremenu ne bi li koga „iskopali“, – navodi se u saopštenju.

SBB

Retorika SDA i zamjena teza, u saopćenjima za javnost, kontinuirano  pokazuju da gdje god se trebaju zamijeniti “bogomdani” kadrovi SDA, drugi  su neprihvatljivi. Novi udar na izbor v.d. direktora Kantonalne bolnice Zenice pokazuje da se svi SDA neistomišljenici ove partije  vrijeđaju na ljudskom i profesionalnom novou. SBB poručuje da ne “troši” i ne “iskopava” ljude, što je  u najmanju ruku nepristojno vrijeđanje i omalovažavanje onih koji su se kandidirali.

SBB podjseća da je naš kadar, dr. Bahrudin Hasanbašić,  svoju dužnost v.d. direktora odradio pošteno i na lični zahtjev odbio kandidaturu za direktora. Vršilac dužnosti direktora, dr. Hasanbašić, za šest mjeseci uštedio je KBZ preko 600.000 KM.

Naglašavamo da su SDA-ovi direktori ovu ustanovu, koja broji 1500 uposlenih i koja je odgovorna  za zdravlje  gotovo pola miliona ljudi, upravo doveli u dubiozu od 26 miliona KM.

Vođenje “dobre politike”  s neiskopavanim, već kadrovicima “s grane” i nerealnim upošljavanjem na određeno vrijeme, svakoga samo ne najvažnijih – ljekara,  kupovali su glasove i čuvali svoje pozicije.

Upravo zbog takvog vođenja KB Zenica, SBB nastoji da imenuje v.d. direktora koji će na najbolji način, ali i pošteno, ispraviti pogrešno i krimogeno vođenje Kantonalne bolnice Zenica.

Zaključak koji se sam nameće jeste  da SBB i SDP imaju itekako  kvalitetne kadrove, ali izbor se vrši na demokratski način. Priznajemo, mi ne znamo napraviti “tim” koji će KB Zenica, kao mnoge druge  brojne državne  ustanove uništiti što smo svjedoci proteklih 17 godina. Boreći se za, uistinu, bolju budućnost, na kraju se pitamo ko je vodio i doveo ovu državu pa i grad Zenicu u današnje stanje?

SBB BiH sigurno nije.