Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predsjednik VTK BIH Bruno Bojić prekršio zakon i Statut

U borbi za detašmane i finansijska sredstva Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, predsjednik Komore Bruno Bojić, na čelu neformalne interesne skupine, prekršio je Zakon i Statut i donio niz nezakonitih odluka, navodi se u saopćenju za medije koje su dostavili potpredsjednici VTK BiH Veselin Poljašević i Amir Zukić. U saopćenju se navodi da “više od godinu dana vlada haotično stanje i potpuna anarhija u funkcioniranju VTK BiH, što je rezultat samovoljnog djelovanja, vanstatutarnih postupaka i nezakonitih odluka predsjednika Komore Brune Bojića.”

“U VTK BiH na djelu je samovolja skupine osoba na čijem je čelu Bruno Bojić, a koja je preuzela ingerencije Skupštine VTK BiH i nelegalno pokrenula izborni proces”, navodi se u saopćenju. Dodaje se da prema Zakonu, VTK BiH ima predsjednika i dva potpredsjednika koje bira Skupština po principu zastupljenosti konstitutivnih naroda sa izmjenljivošću mandata svakih 16 mjeseci. Kako se navodi, aktualni predsjednik VTK BiH Bruno Bojić će funkciju obavljati do 1. marta ove godine, “a nakon tog datuma, prema principu rotacije (budući da je prije Bojića predsjednik bio Veselin Poljašević) funkciju će preuzeti Amir Zukić.”

“Međutim, pitanje je – hoće li i koliko će Zukić ostati na funkciji predsjednika VTK BiH. Bojić je svoje predsjedavanje iskoristio za provođenje svojevrsnog puča u VTK BiH. Mimo organa Komore i bez znanja i suglasnosti dvojice potpredsjednika donio je nezakonitu odluku o izborima za dopunu zastupnika Skupštine VTK BiH. Potpredsjednici Zukić i Poljašević su isključeni iz ovoga procesa iz prostog razloga što insistiraju na poštivanju zakonom propisanih procedura, koje se odnose na reguliranje popune Skupštine VTK BiH. Za provođenje ove odluke Bojić je, također, suprotno zakonu i, mimo znanja i saglasnosti dva potpredsjednika, formirao, posebnu komisiju. Izbore i popunu zastupnika u Skupštini VTK BiH, međutim, provodi, po Zakonu, stalna skupštinska komisija i nije zadatak predsjednika, niti on ima pravo samoinicijativno poduzimati radnje za promjenu zastupnika Skupštine, niti formirati posebne komisije, što upućuje na zaključak da je i po ovom osnovu sazvana sjednica Skupštine VTK BiH u Tesliću nelegalna. Jedini cilj ‘Bojićeve’ komisije je provođenje njegovih nezakonitih odluka i svojevrsna ‘sječa’ zastupnika Skupštine VTK BiH suprotno Zakonu i statutarnim odredbama”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da prema tim odredbama, zastupniku u Skupštini VTK BiH prestaje mandat u slučajevima: opoziva, podnošenja ostavke, odlaska u mirovinu ili napuštanja kompanije iz koje je delegiran, a potom izabran kao zastupnik. “Kako nema kontrolu nad aktualnim sazivom Skupštine VTK BiH, Bojić je, bez bilo kakvih utemeljenih argumenata, planirao, putem tzv. Komisije i pojedinih ‘izlobiranih novih članova’ promijeniti čak 45 od 60 zastupnika i preuzeti potpunu kontrolu nad Skupštinom i Komorom. Tako će novi ‘Bojićev’ sastav zastupnika, uz njegovu nezakonitu odluku i nelegalnu komisiju, sami sebe proglasiti Skupštinom”, navodi se u saopćenju.
Dodaje se da se time iz sastava Skupštine VTK BiH, suprotno Statutu i Zakonu, izbacuju tri četvrtine zastupnika, među njima i najistaknutiji članovi i privrednici, poput Džemaila Vlahovljaka iz Energoinvesta Sarajevo ili Stipe Prlića iz HT Mostar ili Nedreta Kikanovića, predsjednika Privredne komore Tuzla.

U saopćenju napominju da su na ovaj način, “ni krivi ni dužni”, izmanipulirani kandidati, koji su sa spiska prijavljenih na Bojićev javni poziv predloženi za zastupnike u Skupštini VTK BiH, njih 45, dovedeni u pravno apsurdnu situaciju da se samoproglašavaju u Skupštinu, kao najviši organ VTK BiH. “Posebno je zanimljivo u ovoj priči da je jedini legitimni potpredsjednik Skupštine Džemail Vlahovljak grubo izbačen iz Skupštine VTK BiH, a poziv za sjednicu u Tesliću potpisuje gospođa, koja je penzionerka od 2009. godine i kao takva nema legitimitet, jer joj je mandat zatupnice apsolutno ništavan”, navodi se u saopćenju. Dodaje se da zajedno s Bojićem, “u projektu rušenja VTK BiH učestvuje interesna skupina u kojoj su v.d. generalnog sekretara Ivan Mandić, zamjenik generalnog sekretara Velibor Peulić i predsjednik /potpredsjednik Federalne privredne komore Avdo Rapa, član novoimenovane Bojićeve komisije, kao i Munib Huseinagić, inače kum Brune Bojića.”

“Ova interesna skupina, uz umiješanost politike, želi VTK BiH ‘očistiti’ od neistomišljenika i potom raditi šta hoće. U prvom planu je borba za izdavanje detašmana i preuzimanje dijela ‘kolača’ od entitetskih komora, i kontrola finansijskih sredstava VTK BiH. Tako bi samoproglašena Skupština VTK BiH, na temelju nezakonite odluke predsjednika Bojića, u potpunosti ‘pokrila’ već izvršeni puč u Komori i nastavila provoditi pravno nasilje”, smatra potpredsjednik VTK BiH Veselin Poljašević, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se, između ostalog, navodi da je “sjednica samozvane skupštine već zakazana za ponedjeljak 18. februara, samo 10 dana prije nego bi predsjedavanje Komorom trebao preuzeti Amir Zukić, što je simptomatično i indikativno.”

“Ovim je radnjama nanesena nenadoknadiva šteta ugledu VTK BiH, kao i poslovnoj zajednici u cijelini. Istinski i jedini je izlaz vratiti izborni procesu institucionalne i zakonske okvire, te izvršiti dopunu zastupnika iz kompanija od ugleda i poslovnog integriteta”, navode u zajedničkom saopćenju potpredsjednici VTK BiH Amir Zukić i Veselin Poljašević.

ONASA/Visoko.co.ba

Posted in BiH