Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Povjeri se jednom, a savjetuj se sa hiljadu“

Naš povremeni dopisnik Adnan Mešanović za ovu priliku izdvojio je nekoliko interesantnih izreka prevedenih sa arapskog jezika. Mešanović je inače zajedno sa Jasminom Merdanom autor knjige “Vehabizam selefizam” koja je izazvala velike reakcije nakon izlaska u javnost. Studirao je na Al-Balqa Applied University u Jordanu, a danas radi u Fondaciji Mulla Sadra.

Izreke hazreti Alije r.a.

– أتفخرون بأجساد بالية و أرواح في النار ؟ إن بكن لك عقلٌ فإن لك خلقا ، و إن يك لك تقوى فإن لك كرما ، و إلا فالحمار خير منك و لست بخير من أحد .

„Zar se dičite tijelima koja će struhnuti i dušama koje će u vatri gorjeti? Ako pri tebi bude pameti, bit će i morala, ako pri tebi bude bogobojaznosti bit će i plemenitosti. U suprotnom magarac je bolji od tebe i ni od koga nisi bolji“. ( Vasailu ši'a 1/335 ).

– اتقوا خداع الآمال ، فكم من مؤمل يوم لم يدركه ، و باني بناء لم يسكنه ، و جامع مال لم يأكله !

„Čuvajte se da vas duga nadanja ne obmanu. Koliko je samo onih koji čekaše dan, a ne dočekaše ga i kuću podigoše, ali je ne nastaniše i imetak skupiše, ali ga ne pojedoše“.

– إجعل سر إلى واحد مشورتك إلى ألف

„Povjeri se jednom, a savjetuj se sa hiljadu“. ( Šarh Nahj al Balaga 20/310 )

– احتمل ما يمر عليك ، فإن الإحتمال ستر العيوب ، و إن العاقل نصفه احتمال ، و نصفه تغافل .

„Podnesi nevolje koje udare na tebe, jer u podnošenju je skrivanje mahana. Pola razumna čovjeka je u podnošenju, a pola u praštanju“.

– حيث تكون الحكمة تكون خشية الله ، و حيث تكون خشيته تكون رحمته

„Gdje se nalazi mudrost, tamo je i strah od Boga, a gdje strah od Njega, tamo je i njegova milost“.

– زر القبور تذكر بها الآخرة و غسل الموتى يتحرك قلبك ، فإن الجسد الخاوي عظة بليغة ، و صل على الجنائز لعله يحزنك ، فإن الحزين قريب من الله .

„Posjećuj mezare, sjetit ćeš se ahireta, kupaj mrtve pokrenut će ti se srce, jer bespomoćno tijelo poruka je koja do srca stiže, klanjaj dženaze, vjerovatno ćeš se rastužiti, a tužan je čovjek blizak Allahu.“ ( Šarhu Nahj al Balaga 20/344 ).

الفقيه كل الفقيه من لم يقنط الناس من رحمة الله

„Znan je da ne može biti učeniji, onaj ko svojim govorom ne učini ljude da izgube nadu u Božju milost“. ( Nahj al Balaga: Kisarul hikem 90

– استشعروا التقوى شعارا باطنا

„Osjetite takvaluk/bogobojaznost kao unutarnji osjećaj“. 78/16/39 Riječ „Ša'ar“ koja je upotrijebljena u ovoj jako lijepo retorički izrečenoj mudrosti označava unutarnju odjeću sa kojom koža ima direktni dodir. Te želi da kaže da kao što je unutrašnja odjeća u najsuptilnijoj vezi sa kožom, tako i osjećaj Božje prisutnosti treba osjetiti u najdubljoj intimi.

– اللهم ارحمني رحمة الغران إن لم ترحمني رحمة الرضا

„Bože smiluj mi se milošću oprosta Svoga, ako mi se već ne smiluješ milošću zadovoljstva Tvoga“. Šarh Nahj al Balaga li Ibn Ebil Hadid 20/348

– تعلموا العلم صغارا تسودوا به كبارا ، تعلموا العلم ولو لغير الله ، فإنه سيصير لله ، العلم ذكر لا يبحبه إلا ذكر من الرجال

„Stječite znanje dok ste mladi, njime čete postići ugled kada ostarite. Stječite znanje makar to ne činili zbog Allaha, jer znanje na kraju uvijek bude za radi Allaha. Znanje je odvažno i vole ga samo odvažni ljudi“. ( Šarh Nahj al Balaga 20/267 ).

– الحسد مطية التعب

„Zavist je jahalica koja iscrpljuje“. ( El Bihar 78/13:71 )

– روحوا أنفسكم ببديع الحكمة فإنها فإنها تكلّ كما تكل الابدان

„Odmorite duše stilski dotjeranim mudrostima, jer i duše se zamaraju baš kao i tijela“ El Kafi 1/48:1.

– لقد رايتوني يوم بدر و نحن نلوذ بالنبي ع وهو اقربنا غلى العدو ، و كان من اشد الناس يومئذ بأسا

„Sjećam se na dan bitke na Bedru, da smo se skrivali iza Poslanika s.a.v.a. a on je bio najbliži neprijatelju. Bio je toga dana najhrabriji borac“. ( Mekarimul ahlak 1/53:25 )

– لقد سبق إلى جنات عدن أقوام ما كانوا أكثر الناس لا صوما و لا صلاة و لا حجا و لا اعتمارا لكنهم عقلوا عن الله مواعظه
„Pretekli su neki ljudi druge na svom putu u edeneske vrtove, a nije pri njima bilo mnogo dobrovoljnog posta niti namaza niti hadždža niti umri. Ali su shvatili Božje poruke“. ( Tenbihul havatir 1/57 ).