Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ambulanta porodične medicine u Moštru i vatrogasno vozilo za Visoko – rezultat su posjete turske delegacije

altNa kraju četverodnevne posjete visoke turske delegacije, jutros su i zvanično načelnici dviju bratskih općina Visoko i Altındağ potpisali Povelju prijateljstva, čime je ozvaničeno bratimljenje.

Na jutros održanoj press konferenciji, načelnica općine Visoko Amra Babić i načelnik općine Altındağ Veysel Tiryaki izrazili su obostrano zadovoljstvo ovim prijateljstvom i nadu da saradnja neće ostati samo na papiru.

Takva tvrdnja već je i ostvarena, obzirom da su postignuti dogovori o konkretnoj pomoći, a radi se o realizaciji projekta Ambulante porodične medicine u Moštru, čija će izgradnja biti odgovornost Turske državne agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). Vrijednost projekta iznosi 400.000 eura, a usluge ambulante koristit će 14.500 stanovnika ovog područja. Već u februaru najavljeno je raspisivanje tendera a krajnja realizacija očekuje se u junu.

–  Još jedan vrijedan projekt je ostvaren tokom ove posjete. Riječ je o vatrogasnom vozilu, a realizacija njegovog dopremanja očekuje se u veoma skorom periodu – iznijela je načelnica Visokog Amra Babić.

Načelnik općine Altındağ Veysel Tiryaki istakao je da je ovo prva Povelja prijateljstva općine iz koje dolazi i nije krio zadovoljstvo da se radi o općini iz naše zemlje, a posebno općini Visoko.

Gosti su imali priliku obići kulturno-historijske znamenitosti naše općine, ali i neke javne ustanove i preduzeća.

–    U toku našeg intenzivnog boravka ovdje, upoznali smo se sa stanjem i utvrdili prioritete vaše općine. Želimo učiniti konkretne korake i pomoći u realizaciji vaših ciljeva – rekao je, između ostalog, načelnik Veysel Tiryaki.