Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Kroz svoja djela Bucko će s nama živjeti”

altU Velikoj sali Općine Visoko danas je održana Komemoracija povodom smrti  koreografa  Kulturno-umjetničkog društva „Visoko” Sabahudina Bucka Sarača. Prigodnim govorom brojnim prisutnim Buckovim članovima porodice, prijateljima, saradnicima i sugrađanima obratio se Emir Sudžuka, predsjednik KUD-a „Visoko”:

–  Okupili smo se danas ovdje da odamo počast i iskažemo poštovanje prema ovom velikom čovjeku, prijatelju, pedagogu, zaljubljeniku kulture i tradicije, patrioti. Sabahudin Sarač Bucko rođen je 1964. godine. Svoj život proveo je u Visokom. I pored teških životnih situacija i iskušenja koja su ga često znala zadesiti, iz njih je uvijek izlazio jači i sa novim motivom za život i borbu. Iza sebe je ostavio suprugu Fatu i kćerku Lejlu. Bucko je dugogodišnji aktivni sudionik javnog i kulturnog života u Visokom. Od ranog djetinjstva pokazuje ljubav prema muzici i igri, te od 1972. godine postaje aktivni član Kulturno-umjetničkog društva „Ognjen Prica”. Svu svoju mladost i život posvećuje folkloru i očuvanju tradicije naroda Bosne i Hercegovine. Kao igrač KUD-a učestvuje u brojnim domaćim i međunarodnim manifestacijama i smotrama folklora. Pored brojnih nagrada i priznanja, potrebno je izdvojiti učešće na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu, na što je Bucko bio posebno ponosan. Nakon dugogodišnjeg igračkog angažmana počinje se baviti koreografskim poslom, jer niti je folklor mogao izaći iz njega niti on iz folklora. Pohađa brojne seminare kod najpoznatijih i najpriznatijih koreografa i folklorista regiona, te stalno nadograđuje stečena znanja koja će kasnije prenositi na mlađe generacije. Bucko je odigrao značajnu ulogu u oživljavanju rada Kulturno-umjetničkog društva poslije ratnih zbivanja 1996. godine. Uložio je ogroman trud, volju, entuzijazam i ljubav. Posebne zasluge mu pripadaju za procvat Kulturno-umjetničkog društva od 2010. do danas, s čime je visočka javnost i upoznata. Uvijek je nesebično i srcem bio na usluzi KUD-u u svemu što se radilo i organizovalo. Bucko nam iza sebe ostavlja svoja djela u amanet, ostavlja nam lijepe uspomene na trenutke koje smo zajedno s njim živjeli. Okupljao je oko sebe našu omladinu, bio im je roditelj, učitelj i prijatelj. Pamtit ćemo ga po njegovim djelima. On će s nama kroz njih i živjeti. Spominjat ćemo njegove „bisere”, izvodit ćemo njegove koreografije jer je to amanet koji on ostavlja našoj djeci i našem gradu. Neka mu dragi Allag, dž.š, podari lijepi džennet.

O nesebičnom zalaganju u radu Kulturno-umjetničkog društva, ali i o velikoj dobroti, ljudskosti i prijateljstvu na Komemoraciji je govorio je i Mersed Šahinović, bivši predsjednik KUD-a, koji je između ostalog rekao:

–  Naveo bih jedan hadis koji glasi:”Muhammed, a.s, je rekao:'Onaj ko radi s ljudima i pri tome im ne čini nasilje, koji im prenosi nešto i pri tome ne laže, obeća nešto i to ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rođenog brata, a nikako odbaciti.” Naše prisustvo danas ovdje potvrđuje da smo Bucka prihvatili kao rođenog brata.