Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Teška, ali uspješna godina

Udruženje pčelara “Behar” iz Visokog, 2012. godinu je završilo organizovanjem predavanja na temu “Naše medonosno bilje – stanje, perspektiva i mogućnosti”, koje je održano u Velikoj sali Opštine Visoko, a predavač je bio istaknuti profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu akademik dr. Sulejman Redžić. Kada je u pitanju rad ovog udruženja u protekloj godini, ostvaren je veliki angažman u unapređenju i kvalitetnijem radu na usavršavanju i dizanju na veći nivo pčelarske proizvodnje u Visokom, ali i radu oko samih pčela.

“Opšta slika je takva da je godina bila izuzetno teška za pčelare, prije svega zbog teške prošle zime, kada su naši pčelari pretrpjeli velike gubitke i to je bilo svojstveno ne samo za Visoko, nego i za kompletnu regiju. Pored stacioniranog pčelarstva, naši članovi su i ove godine praktikovali i seleće pčelarstvo, a kao i obično, tokom juna, članovi su svoje pčele nosili na više predjele, odnosno planine u našem okruženju, Nišićku visoravan, Zvijezdu i slično.  Kada je medobranje u pitanju, imamo jedan broj pčelara koji su imali solidne rezultate, dok imamo i onih koji to nisu uspjeli, a sve je zavisilo od mjesta pčelarenja”, istakao je predsjednik “Behara” Mehmed Smajlović.

EDUKACIJA NOVIH NARAŠTAJA

Udruženje je realizovalo i jedan uspješan i važan projekat, a to je Edukacija novih naraštaja, gdje su u saradnji sa World Visionom prošli kroz sve škole u Visokom i održavali predavanje o elementarnim stvarima i o značaju pčelarstva. Ta predavanja su bila veoma posjećena i dobro su ocijenjena od svih koji su učestvovali u realizaciji projekta. “Imali smo i niz predavanja za same pčelare, zajedno sa nama susjednim udruženjima pčelara iz Kaknja, Breze i Ilijaša, a isti slučaj je i kada oni organizuju određena predavanja, naši članovi prisustvuju istim”, dodao je Smajlović. Bitno je istaći da je Udruženje “Behar” u proteklom periodu pomoglo pčelare koji su imali gubitke u protekloj godini, tako da su se kupili određeni rojevi od samih visočkih članova te predali onima koji su imali navedene gubitke. Time su postignuta dva efekta, prvi da se pomoglo pčelarima koji su imali gubitke, a drugi je da se stimulisala proizvodnja novih rojeva, odnosno novih matica i pčelnjih zajednica. “U narednom periodu, posebno tokom ovog zimskog perioda, organizovaćemo nova predavanja za sve zainteresovane te ćemo izvršiti pripremu za narednu sezonu kada je medobranje u pitanju. Trenutno visočko udruženje broji između 90 i 100 članova i ono što je bitno istaći jeste da je u zadnjih nekoliko godina došlo do značajnog povećanja broja članova, a posebno se to odnosi na mlađi naraštaj i to je ono što zaista raduje”, riječi su predsjednika Mehmeda Smajlovića.

Neven Krajišnik