Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova pomoć za porodicu Bulut stigla iz Beča

Nakon što smo sredinom mjeseca decembra prošle godine objavili priču o Elvedini Bulut koja živi u trošnom podstanarskom stanu, sa svoje dvoje djece, bez ogrijeva, a vrlo često i bez hrane i osnovnih životnih potrepština akciji pomoći su se odazvali uposlenici Preventa, a jučer je porodici Bulut uručena još jedna vrsta materijalne pomoći. Naime, za vrijeme novogodišnjih praznika Mirza Laletović rukovodilac proizvodnje u firmi Prevent i menager FK Zanatlija boravio je u Beču i tamo se susreo sa ljudima koji su posjećujući naš sajt pročitali i priču o Elvedini Bulut i problemima sa kojima se suočava. Tim povodom odmah su poslali jednokratnu materijalnu pomoć i obečali kako to neće biti sve od Visočana koji trenutno žive u Beču i da im je namjera vrlo skoro pokrenuti opširniju akciju pomoći za ovu porodicu.

-“Izuzetno sam pozitivno iznenađen ovim gestom, posebno jer ti humani ljudi nisu željeli da se javno spominje njihovo ime i prezime, želja im je bila pomoći, a moja je namjera bila da to i objavimo na vašem sajtu koji je i pokrenuo akciju kao dokaz da je novac otišao u prave ruke. Sa nogometašem FK Zanatlija Selejmanom Ihtijarevićem lično sam otišao do porodice Bulut i uručio novčana sredstva. Nadam se da će se ovim primjerom povesti i drugi naši sugrađani ma koji su u poziciji i situaciji da pomogno bez obzira gdje da žive – kratko je izjavio za naš sajt Mirza Laletović.

Podsjetimo, nedavno je Elvedinin sin Arnes, kojem je 15 godina i koji je dobar učenik sedmog razreda osnovne škole, imao operaciju ciste na jetri koja je urađena u Tuzli, međutim Elvedina nema sredstava da bi sina poslala na kontrolu, a odlazak na operaciju i samu operaciju u Tuzli su pomogli i iz osnovne škole koju pohađa.  Elvedinu smo zatekli sa trinaestogodišnjom kćerkom Aldinom u njihovom domu, stari šporet koji služi za grijanje i kuhanje bio je hladan, a temperatura u prostoriji u kojoj žive sigurno ispod nule.

– Devet godina je prošlo kako nas je napustio moj muž, koji se ponovo oženio i s kojim nemamo kontakta. Ovdje gdje živimo plaćamo kiriju od 150 KM, koju već dva mjeseca ne uspijevam da platim, kao ni režije za stan, i samo je sreća što je vlasnik stančića dobar čovjek i što još uvijek nismo završili na ulici. Ja sam invalid od rođenja, a životarimo tako što čistim kuće i stanove, te jednu džamiju u Sarajevu gdje za čišćenje dobivam 80 KM mjesečno, ali dok odem i vratim se iz Sarajeva nestane i tih 80 KM. Obraćala sam se Centru za socijalni rad u Visokom od kojeg sam dobila jednokratnu pomoć od 50 KM, te također jednom sam dobila pomoć od 100 KM od Općine Visoko. Sin Arnes ide u sedmi razred osnovne škole, a kćreka ne ide u školu, jer nismo imali uslova za školovanje. – kazala nam je uplakana, samohrana majka Elvedina Bulut. Elvedini i njenoj djeci u ovom trenutku je najpotrebniji ogrijev i peć za grijanje, te hrana, i kako nam je kazala ovo je bio jedini preostali način na koji pokušava doći do pomoći. Ovo je i prilika za sve ljude dobre volje da pomognu ovoj porodici, novčano, u hrani ili ogrijevu. Elvedina sa svoje dvoje djece živi u blizini Željezničke stanice u Visokom, u ulici Kadije Uvejsa.

Svi koji žele i mogu pomoći Elvedinu mogu kontaktirati na broj telefona 063/725-629, a broj  žiro računa je:

199-047-60553454-25

21-797591-553454 na ime Elvedina Bulut.