Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sastanak sa privrednicima Poslovne zone Ozrakovići

altRadi daljeg unapređenja i razvoja Poslovne zone Ozrakovići, danas je u Općini Visoko organiziran sastanak kojem su prisustvovali privrednici, načelnica Amra Babić, pomoćnik načelnice za urbanizam i poslove prostornog planiranja, članovi buduće službe koja će se baviti pitanjima ekonomskog rasta i razvoja te predstavnici javnih preduzeća. Namjera je da se iznesu stavovi, prijedlozi i problemi te da se donesu zaključci koji bi pomogli bržem razvoju Poslovne zone a samim tim i općine Visoko.

–  Mislim da je obaveza lokalne zajednice da vodi brigu o razvoju ali lokalna zajednica to ne može raditi sama. Mi moramo napraviti interakciju sa svim zainteresovanim stranama, prije svega sa poslovnim subjektima koji rade i posluju na području općine Visoko, jer bez razvoja ekonomije i privrede nema ekonomskog razvoja i prosperiteta. Nadam se da smo danas svi ovdje s istim ciljem – rekla je načelnica prilikom pozdravnog govora upućenog privrednicima koji su se u velikom broju odazvali današnjem sastanku čime su, kako je zaključila načelnica, pokazali zainteresovanost za razvoj naše općine.

Na samom početku održana je prezentacija u kojoj su predstavljeni dosadašnji učinci, ali i planovi za buduće projekte koji bi doprinijeli boljem i učinkovitijem poslovanju Poslovne zone Ozrakovići. Navedena je nužnost izrade infrastrukture: električna energija, gas, rasvjeta, voda, kanalizacija i telefon, a njihovu realizaciju će definisati Regulacioni plan koji se planira uraditi 2013. i na osnovu ovog dokumenta moći će se izdavati urbanističke saglasnosti. Na današnjoj prezentaciji izneseno je između ostalog i sljedeće:

–  U narednom periodu Općina Visoko ima namjeru izgradnju pješačke staze u Poslovnoj zoni koja polazi od magacina Željeznica FBiH do raskrsnice za autoput i Gračanicu, te dijelom na cesti od raskršća za autoput prema Ozrakovićima. Za navedenu pješačku stazu urađen je i glavni projekat od strane projektne kuće „AMG” d.o.o. Visoko.

–  Izgradnja rasvjete u ulici Kadije Uvjesa na potezu od magacina Željeznica FBiH do raskrsnice za autoput i Gračanicu te dijelom na cesti do raskšća za autoput prema Ozrakovićima prema glavnom projektu javne rasvjete Industrijske zone Visoko urađenom od strane Društva za projektovanje, građevinarstvo, trgovinu i usluge „Musala inženjering” d.o.o. Visoko je projekat koji ćemo realizirati u narednom periodu.

–  Sistem kanalizacije se planira riješiti preko izgradnje glavnog kolektora koji bi išao nizvodno rijekom Bosnom, i izrada projekta je u toku a implementator je IPSA Sarajevo. Započela je izgradnja kolektora između dva mosta, a izradom projektne dokumentacije stvorili bi se uvjeti za nastavak izgradnje kolektora gdje bi sve fekalne vode iz industrijske zone kao i naselja Ozrakovići bile uhvaćene u taj kolektor.

–   Za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Bosne u Ozrakovićima urađen je idejni projekat i odobrena sredstva za izradu glavnog projekta iz GSM licence. Izrada projektne dokumentacije je u saradnji sa Direkcijom cesta Zeničko-dobojskog kantona.