Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predstava “Novogodišnji sudar” oduševila publiku

altUdruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti „Confero” povodom završetka Škole glume koja je počela u julu ove godine, organizirao je predstavu “Novogodišnji sudar”. Predstava je odigrana u Gimnaziji Visoko, a novac koji je prikupljen namijenjen je za pomoć u realizaciji akcije „Jedan slatkiš-jedno dijete”.

–  Nakon tri mjeseca napravljena je ova predstava a po uzoru na vježbe koje su imali u školi glume. Mogu reći da smo prezadovoljni jer smo imali priliku da sa djecom rade profesionalci. Naime, na prvim časovima nam se pridružila Danijela Stanić, glumica koja je akademiju završila u Americi, a s našim glumcima je radila i naša Jasna Diklić, glumica koju ne treba posebno predstavljati. Škola glume je projekat hvale vrijedan jer to je prilika i za kreiranje prave pozorišne publike. Prije ove predstave, glumci su pristupili i polaganju ispita što je bio uvjet da igraju u večerašnjoj predstavi, i njih 6 je večeras s nama. Cilj nam je pokazati mladim ljudima šta je to pozorište i dati im priliku da se upoznaju sa mnogim stvarima koje se tiču pozorišta – rekao je Rasim Pavica iz Udruženja Confero.

Plan za narednu godinu je svakako organizirati ponovo Školu glume u koju će biti uključeni i članovi koji su bili dio ovogodišnje Škole glume. Od februara Confero počinje saradnju s mostarskim Kazalištem lutaka i ovdje će biti organizirana lutkarska radionicu gdje će djeca imati priliku sami izrađivati lutke i režirati sami svoje lutkarske predstave, a odrasli će imati priliku vidjeti da lutkarstvo nije samo za djecu.

–  Ovaj vid umjetnosti na zapadu predstavlja novi imidž teatra. Vjerujem da ćemo napraviti pravu pozorišnu revoluciju u sezoni koja slijedi, obzirom da imamo četiri predstave koje će imati gostovanja, ali o tome ćemo kad dođe vrijeme – dodao je Pavica i naglasio da MESS i naredne godine ostaje u realizaciji Udruženja Confero što će biti prilika da naši sugrađani ponovo uživaju u svjetskim predstavama. 

{joomplucat:801 limit=26|columns=4}