Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pijanist Bartolomej Stanković kod premijera Plevljaka

Mladi pijanist iz Visokog Bartolomej Stanković, koji će naredne godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na 27. Muzičkom bijenalu u Zagrebu, bio je gost premijera Fikreta Plevljaka. Stanković će na ovom međunarodnom muzičkom festivalu savremene muzike u Zagrebu izvesti djelo “Metamorfoza” koje je prije 32 godine napisao Visočanin Avdo Smailović, jedan od najutjecajijih bh. kompozitora savremene muzike u 20. stoljeću, a po kojem nosi naziv osnovna muzička škola u njegovom rodnom gradu.

Prilikom susreta, dogovoren je ciklus koncerata mladog pijaniste Stankovića u Visokom i Zenici, uz savremenu obradu sevdalinki i džez primjesu.

Inače, Bartolomej Stanković, završio je studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesorice Pavice Gvozdić. Srednju muzičku školu pohađao je u Sarajevu. Dobitnik je posebne Federalne nagrade 2005. i prve nagrade u kategoriji klavirski duo na Federalnom takmičenju 2006. Autor je zanimljivog predavanja multimedijalne prezentacije o historiji klavira. Solistički je nastupio uz Dubrovački simfonijski orkestar kada je izveo Prvi klavirski koncert Petra Iljića Čajkovskog