Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Otvoren Sajam “Jesen u Visokom”

altIzložbeno-prodajni sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda „Jesen u Visokom” svečano je otvoren danas u KSC „Mladost” u Visokom. Na ovogodišnjem, osmom po redu, sajmu svoje proizvode predstavit će 55 izlagača i to zahvaljujući pokrovitelju Manifestacije Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, organizatoru Općini Visoko i suorganizatoru JKP Gradska groblja, kao i generalnom sponzoru ovogodišnjeg Sajma Opštoj zadruzi „Bios” Visoko.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona na svečanom otvaranju Sajma prisutnim se obratio ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Ze-do kantona Bojan Bošnjak: „U svijetu je evidentna kriza hrane i stoga sve veći akcenat mora biti na porastu domaće proizvodnje, ali i na pitanjima kvaliteta i bezbjednosti hrane. Značaj ovakvih sajmova, posebno ovog u Visokom, jeste što nam se omogućuje direktan uvid u proizvodne mogućnosti našeg kantona kao i države. Ovo je promocija zdrave i kvalitetne hrane ali i promocija poljoprivrede uopće. Potražnja za organskim proizvodima je u porastu u svijetu.”

Načelnica Visokog Amra Babić gostima je poželjela dobrodošlicu ističući važnost podrške koju svake godine ovom Sajmu pružaju kako izlagači tako i građani koju dođu i posjete Sajam, kao i Vladi Zeničko-dobojskog kantona koja je ove godine omogućila da imamo i 20 izlagača organske proizvodnje, i na taj način ovom Sajmu pružila nove dimenzije. 

–  Danas imamo izlagače ne samo iz Visokog nego i Breze, Vareša, Kaknja, Zenice, Žepča, Sarajeva, Konjica, Dervente, Mostara, Bihaća i Gračanice, što je mogućnost da učvrstimo dosadašnje i stvorimo bolje, kvalitetnije i produktivnije veze i međusobne odnose. Svi smo svjesni da je ova godina bila teška i za proizvođače i za potrošače, ali moramo biti i svjesni i da potencijala i prilike za napredak i razvoj imamo, samo trebamo znati na koji način pristupiti i poboljšati uvjete za rad i bolji život. U narednom periodu jedan od strateških opredjeljenja Općine Visoko bit će proizvodnja i prerada hrane. Ja se nadam da će Sajam ispuniti očekivanja i izlagača i kupaca – rekla je danas načelnica Amra Babić.

Ova svečanost bila je i prilika da se za ugodnu i opuštenu atmosferu pobrinu članovi Dječijeg folklornog ansambla KUD-a Visoko koji su se predstavili spletom bosankih kola, te učenici OMŠ “Avdo Smajlović” izvodeći bosanske narodne pjesme.

Sajam se zatvara 24.11.2013. (subota) 

{joomplucat:762 limit=42|columns=4}